Gezondheidscentrum toekomstproof

 ED december 2013 

Lage Mierde – Het nieuwe gezondheidscentrum aan de Koningshoek in Lage Mierde heeft met het servicepunt van de apotheek al zijn eerste bewoner. De praktijk van de huisartsen Hendriks en van Dooren volgt snel en met de fysiopraktijk zijn de vaste gebruikers benoemd. Maar als het aan de huisartsen ligt is het eindpunt nog niet bereikt.

Op de scheiding tussen de bedrijven van Koningshoek en de woningen van de Hasselt in Lage Mierde, ligt het nieuwe gezondheidscentrum. Een grote glazen pui nodigt uit om naar binnen te gaan, achter de deur zit rechts de apotheek, rechtdoor de fysio en linksaf de dokterspraktijk. Met vier nieuwe spreekkamers, een behandelkamer en een scheiding tussen balie en wachtkamer, is de dokterspraktijk op de toekomst voorbereid.

“In de jaren tachtig was de huidige praktijk aan de Hooge Mierdseweg supermodern. Nu, nauwelijks één generatie verder, is er zoveel veranderd dat we andere eisen stellen. Doordat  we veel meer op preventie gericht zijn vraagt dat een ander ruimte gebruik. Zo zijn er op dit moment net zoveel praktijkverpleegkundigen als artsen.”

Net als zijn collega Hendriks, is van Dooren hét gezicht van de praktijk in Lage Mierde. Met dokter Kouwenberg als vaste vervanger willen ze de patiënten vanaf 13 januari vanuit de nieuwe praktijk gaan bedienen.

“Behalve dat we veel meer ruimte ter beschikking hebben, is het een voordeel dat veel voorzieningen dicht bij elkaar zijn,” zegt Van Dooren. “Denk alleen al aan het servicepunt van de apotheek onder hetzelfde dak.”

“Maar de diensten kunnen nog aanmerkelijk uitgebreid worden,” vult Hendriks aan. Er bestaat interesse vanuit de tweedelijn om de zorg vanuit de ziekenhuizen dichter bij de mensen aan te bieden. Je moet dan aan een oogarts en KNO arts denken, maar wellicht ook een hartspecialist die hier zijn spreekuur houdt. Je zou zoiets anderhalvelijnszorg kunnen noemen: tussen de eerste en tweede lijn in.”

De huisartsen zijn dik tevreden met het nieuwe gebouw, maar hun geduld werd wel aardig op de proef gesteld. “De eerste plannen zijn al van zes jaar terug,” zegt Van Dooren. “Telkens waren er weer zaken die vertragend of belemmerend werkte. Aanvankelijk zou er nog een laag met appartementen op de voorziening komen, maar dat sneuvelde op de nabijheid van de bedrijfsgebouwen van Koningshoek. Tussentijds haakte nog een fysiopraktijk af en was er het nodige gedoe met procedures en vergunningen.”

De nieuwe huisartsenpraktijk werkt vanaf 13 januari vanuit de nieuwe locatie, medio maart volgt nog een officiële opening. En of alles nieuw is in het nieuwe centrum?

“We hebben enkele zeer speciale elementen uit de parochiekerk van Lage Mierde veilig gesteld die de patiënten hier terug zullen zien,” lacht Hans Hendriks geheimzinnig.