Nacht voor Oranje blijft laagdrempelig

 Gijs van Munster (17) maakt zijn debuut in een band op een groot podium bij de nacht voor Oranje in Lage Mierde.

ED april 2015

Niet op Koningsdag alleen, maar ook de dag daarvóór is het al feest in Lage Mierde met de Nacht voor Oranje (NVO). Dit jaar staat er naast de gevestigde orde op muziekgebied, ook weer veel jong talent op de planken. Het festival blijft een laagdrempelig feest, zo is de toegang gratis.

Om meer jongeren het podium op te krijgen, plaatste de organisatie onder de noemer Nouveau ruim voor deze elfde editie van NVO een oproep voor jong muzikaal talent. Er meldden zich maar liefst 35 musici aan, veelal solisten die thuis in hun eentje muziek maken. Na een screening was er voldoende bezetting om twee volwaardige bands te vormen: Popstoned en Reverse. Daarnaast kwamen er nog musici op een wachtlijst, om later met wat uitbreiding wellicht in nog een andere nieuwe band te starten.Zondag 26 april, de dag vóór Koningsdag, maken de nieuwe bands hun debuut op het grote podium. Ze kregen vanaf de aftrap professionele ondersteuning van  Arthur Wils (instrumentaal) en Anja van Lierop (vocaal). In de nieuwe band Popstoned (allen onder de veertien jaar), spelen Josse en Freeke de Kort, Danique van Limpt, Linde van Eck, Lotte  Swaanen, Ticho wouters, Sibe de Beer, Hilde van Rooij en Bas van Lierop.Reverse is qua leeftijd al iets verder (tot achttien) met Gijs van Munster, Sam Vugts, Joris Meulenbroeks en zangeres Magtel de Laat.

Band competitie

NVO begon ooit in de Sporthal aan de Broekkant, maar huist nu al enkele jaren in een tent op het Dorpsplein. Lage Mierde wilde het evenement nog meer voelen en beleven en gezien de reacties lukt dat aardig. Om het niveau van de deelnemers nog beter te maken, maakt een bandcompetitie deel uit van NVO. Hiervoor nemen acht bands het op Koningsdag vanaf 15.00 uur tegen elkaar op. Afgelopen jaar won Miles Ahead deze competitie, waardoor deze band dit jaar op het hoofdpodium speelt.

 Voor de bandcompetitie meldden zich dit jaar tientallen bands uit het hele land aan. Na een strenge selectie bleven er acht bands over  die de competitie met elkaar aan mogen gaan:

Audiomind  (Hooge Mierde) Beter dan Gup (Hilvarenbeek) De Bokkenryders (De Kempen) Check (Bladel, gitarist Pieter Daas uit lage Mierde) Gretch Boys (Diessen. Hooge Mierde) Legal Tender (Casteren) Going Dutch (Middelburg) De achtste band wordt pas op het laatste moment toegevoegd.

Op 26 april, de dag vóór Koningsdag start de muziek al vanaf 14.00 uur. Op een binnen- en een buitenpodium wordt beurtelings opgebouwd en gespeeld. De organisatie gaat er prat op dat er diverse muziekstijlen door elkaar lopen, van jazz tot pop. De bands die op zondag het podium betreden, zijn Popstoned, Reverse, Check, Miles Ahead, Back in Bizznizz, Witch Tuesday Blues Band, Soul in One,  Back to Black, Folsom Brothers,  Dirty Harry’s Seks Orchestra en De Bijtels.

‘De organisatie heeft er alles aan gedaan om weer een mooi evenement neer te zetten,’ zegt Heidi de Kort van NVO. ‘We merken dat de belangstelling van zowel de bands als het publiek nog elk jaar groeit. Daarnaast is er ook een mooie wisselwerking met de Oranje activiteiten die op Koningsdag in de ochtend plaats vinden.

Voor meer info zie: www.nachtvoororanje.nl

 

Foto:De jonge band Popstoned