Hulsels gilde floreert

Uitbreiding gildehuis De Hut
 
September 2018
 

De gilden in Brabant hebben het niet makkelijk door vergrijzing en doordat er nauwelijks nog gildedagen plaats vinden. Bij het Hulselse Sacramentsgilde hebben ze daar nog niet veel last van, daar wordt nog uitgebreid. De verdubbeling van  het eigen onderkomen De Hut werd gevierd op de jaarlijkse teerdag, die altijd een week na Reusel kermis plaats vindt.
Voor de opening van de uitbreiding van het gildegebouw aan de Hoef, traden zowel de wethouder cultuur als de hoogste geestelijke in de gemeente aan. Wethouder Maarten Maas, zelf ook gildebroeder in Lage Mierde, kweet zich uitstekend van zijn taak door de deur voor het eerst officieel te openen. Kapelaan Steijaert deed er niet voor onder, hij ontpopt zich al als de man van opening en verbinding. Eerder opende hij de nieuwe Mariakapel in Lage Mierde en ook nu in Hulsel liet hij zien dat hij niet zuinig is met het gewijde water. Terwijl de druppels van het gesprenkelde water nog van de ramen naar beneden kwam, werden de eerste flessen al ontkurkt om de aanbouw ook in te drinken: iedereen zegent het op zijn eigen manier in!.
De uitbreiding van De Hut kwam tot stand met louter zelfwerkzaamheid. De leden van het Sacramentsgilde, ooit opgericht om voor de veiligheid van hun dorpsgenoten te zorgen, lieten met deze bouw zien dat ze nog steeds hun eigen boontjes kunnen doppen. Hierdoor hebben de gildebroeders voor het eerst in 333 jaar hun eigen onderkomen dat voldoende ruimte biedt aan alle leden.
Op het gildeveldje wapperen de vlaggen aan de schutsbomen, terwijl de witte pluimen op de hoeden van de gildeleden heen en weer gaan. Het kleurrijke uniform geeft hen een typische middeleeuwse uitstraling.
“Hoe lang we als gilde al bestaan is niet exact duidelijk, omdat het archief in 1889 tegelijk met de kerk in vlammen opging,” zegt kees Seegers. De 64-jarige gildeman is al vele jaren de drijvende kracht bij het Sacramentsgilde. “Ik kom zelf niet uit een gildefamilie, maar mijn vrouw wel,” legt hij uit. “voor haar naar Hulsel komen, betekende ook lid worden van dit gilde. Nu is het mijn hobby, mijn familie en alles wat ik leuk vindt. We houden het hele jaar door eigen schietwedstrijden en nemen deel aan gildedagen.”
“Maar ook al hebben we geen eigen archief, de vereniging werd al in 1685 in andere stukken genoemd,” weet voormalig hoofdman Kees van der Heijden aan te vullen.
De gildebroeders zijn stuk voor stuk trots op de uitbreiding, waarbij ze vrijwel allen de handen ook zelf voor uit de mouwen staken. Het gebouw, dat ooit begon met zeven meter lengte, meet nu negentien meter. Behalve een ruim afdak biedt het binnen plaats aan 45 leden en is het van alle noodzakelijke zaken voorzien.
”Met zoveel personen begonnen we vanmorgen ook aan onze jaarlijkse teerdag,” legt hoofdman Jan Tijssen uit. ‘’Als hoofdman werd ik deze morgen al thuis opgehaald, waarna we de hele dag met elkaar doorgebracht hebben. Dat is het gildeleven, vol van vaste waarden en traditie.”
De huidig Koning Berry Vingerhoets zag de wethouder en de kapelaan het nieuwe onderkomen openen en inwijden. Hij mag nog een heel jaar de Koningsmantel dragen, voor hij die weer mag verdedigen.
De echte inzegening van De Hut ging nog door tot in de kleine uurtjes, ook dat is het Gilde.