Gildehuis in gebruik genomen

 ED oktober 2012
 

Lage Mierde – De gilden Sint Ambrosius en Sint Sebastiaan zetten gisteren (zondag 21-10) gezamenlijk de deuren open van het nieuwe gildehuis aan de Broekkant. Het nieuwe gebouw kon er komen in een gezamenlijk verbond. Met de uitbreiding hebben de Ambrosiërs er ook meteen een schietbaan bij en heeft het evenemententerrein Lage Mierde aan faciliteiten gewonnen.

foto: Niek Bormgans, Frans Paridaans, Cees van de Wouw en Dave Geysen.

“Deze samenwerking is wel uniek te noemen,” zegt Frans Paridaans, de hoofdman  van Sint Sebastiaan. Ambrosiër Kees van de Wouw beaamt dit. “Wij moesten op zoek naar een nieuwe baan waar we met onze kruisbogen kunnen schieten,” zegt Van de Wouw. “De leden van Sint Sebastiaan hadden in een schuilhut een primitief onderkomen bij het evenemententerrein aan de Broekkant. Toen we in gesprek kwamen met elkaar stonden de neuzen snel dezelfde kant uit.”

Gezamenlijk richtten de twee Lage Mierdse gilden een stichting op die de bouw van een nieuw onderkomen beoogde: Stichting Gildehuis lage Mierde. In april 2011 ging de eerste schop de grond in en aangewakkerd door een Idop-subsidie werd er snel gewerkt.

Dave Geysen die vanuit Sebastiaan de kar mee trok: “Aanvankelijk moesten we in oktober 2011 al de boel gereed hebben. Gelukkig werd die termijn van de subsidie later met een jaar verlengd, anders hadden we het niet gered.”

De gildeleden stroopten zelf de mouwen op en bouwden het nieuwe gildehuis geheel in eigen beheer.

Het gebouw kreeg een aparte entree voor toegang bij evenementen. Via een dubbele toegangsdeur komen de bezoekers in een ruimte van 90 m2. Een kleine bar bied uitzicht op de zitplaatsen en aan achterzijde van de ruimte hebben de leden van Sint Ambosius uitzicht op de doelen van hun schietbaan. De schutters kunnen van binnenuit over een afstand van 28 meter de doelen in een tweede gebouwtje bereiken. Aparte schotten zorgen voor een optimale veiligheid en de pijlen kunnen via een ingenieus systeem volautomatisch terug komen bij de schutter.

Met het nieuwe gebouw hebben de twee gilden een mijlpaal bereikt. Sint Ambrosius voerde vanaf 1757 een eigen koers en Sint Sebastiaan zelfs nog 150 jaar langer: vanaf 1607. Nu hebben ze een gezamenlijke accommodatie waar ze regelmatig hun wedstrijden kunnen organiseren. De leden van Amrosius overwegen nu ook weer mee te gaan dingen in de wedstrijden om het gemeenteschild. Zij schieten met kruisboog op doel. Die van Sint Sebastiaan houden het bij handboog op wip.

Samenwerken oké, maar ieders eigenheid blijft gewaarborgd.