Kanjer van de week

 

Martin en Gonny van de Moosdijk gingen op weg

 

Ze wonen net buiten de gemeentegrenzen van de gemeente Hilvarenbeek, maar soms moet je over de grenzen heen durven kijken. Ze wonen tussen Haghorst en Middelbeers en gingen samen op weg naar Santiago de Compostella: Gonny en Martin van de Moosdijk.

Eigenlijk wilden ze de tocht per fiets al maken in het jaar dat ze vijftig werden, maar toen kwam het er niet van. Nu ze tien jaar verder al weer zestig worden, besloten ze de stoute schoenen aan te trekken. Op 30 mei vertrokken ze, uitgezwaaid door (klein)kinderen en vrienden. Op weg door het robuuste Frankrijk, de oude pelgrimsroute naar de Spaanse stad Santiago. Afgelopen week, dinsdag 24 juni kwamen ze aan bij de grote Kathedraal in de stad waar de apostel Jacobus begraven ligt.

26 dagen lang, elke dag gemiddeld 100 kilometer. Met twee lekke banden en één gebroken ketting viel de panne nog mee. Martin vond de laatste dagen wel zwaar. Met het einddoel in zich was het op de tanden bijten.

‘We wilden gewoon weten of we dit zouden kunnen doen,’ vertrouwt hij ons na aankomst toe. ‘Weten wat het is om zo’n pelgrimstocht te maken. Samen terug in de eenvoud van een klein tentje en een fiets. Elke dag 100 kilometer wegtrappen en een slaapplekje zoeken. In alle eenvoud een maaltijd bereiden, soms niet meer om je heen dan het uitzicht op de bergen.’

De Van de Moosdijks zijn zeker niet de enigen die op weg gaan naar Santiago of soortgelijke bestemmingen. Ze staan met hun prestatie wel symbool voor iedereen die een doel stelt en daar ook echt voor gaat. Met de blik op de horizon gericht komt het einddoel dan altijd wel in zicht. Dat er onderweg volharding is om het uiteindelijke doel te bereiken maakt de beleving alleen maar mooier.

Verdien de titel Kanjer van de Week en treed toe tot de eregalerij der kanjers.

Tips voor deze titel uit het verspreidingsgebied van de Hilverbode: hilverbode@outlook.com

 

Foto: Martin en Gonny voor de grote kathedraal van Santiago de Compostella