Praten met jongeren over concoomgebruik

Pastoor met facebook opnieuw de wereld rond

 

ED juni 2012

 

Lage Mierde – In Afrika was hij Father Wim, in Hulsel en de Mierden moest hij zes jaar terug weer wennen aan zijn nieuwe aanspreektitel ‘pastoor Wouters’.

Het aankomend weekend viert Wim wouters het gouden jubileum als pastoor. De geboren Schijndelnaar was aanvankelijk in de wieg gelegd om slager te worden maar het lot besliste anders. Net als een van zijn twee broers volgde hij zijn roeping in de kerk en via de witte paters, de congregatie van Afrika missionarissen, kwam hij in dat donkere werelddeel terecht.

“Ik heb er de beste jaren van mijn leven gewoond,” vertelt hij. “Ik heb er veel vrienden aan over gehouden. De jeugd was er via diverse projecten betrokken bij de parochie en het gaf een warme band. Je hebt het dan over jongeren die de helft van hun vrienden via AIDS verloren. We hadden er gesprekken over condoomgebruik. Echt, dat zijn zaken die je hier als geestelijke met deze doelgroep niet voor kunt stellen.”

Wouters zette zich op veel gebieden in voor de medemens. Zo zette hij zich in voor ‘Mariage encounter,’ een organisatie die echtparen leert om weer met elkaar te praten. Hij reisde op en neer van Nieuw Zeeland tot Canada en woonde vanaf 1994 twaalf jaar in de Zambiaanse stad Lusaka

Na zijn terugkeer naar Nederland in 2006, ging Zambia nooit meer weg uit zijn herinnering en ook de jongeren daar vergeten hem niet. Nu komt hij ze op facebook tegen en volgt zo de ontwikkelingen daar. “Het is mooi dat ik nu via de digitale snelweg de contacten kan onderhouden,” zegt hij.

Toen hij zich weer in Nederland vestigde moest hij zich wel even in de ogen wrijven. De kerk had een heel andere positie gekregen en hij zag nog slechts een kleine kern van betrokken mensen rond de parochie. Bij de diensten bleven er veel banken leeg en vooral de jeugd haakte af.

Vanuit de pastorie in Lage Mierde, waar hij nu woont, ziet hij de jongste ontwikkelingen in een sneltreinvaart op zich af komen. Het samengaan van de vier parochies in Hulsel, De Mierden en Reusel en de dreigende sluiting van twee van de vier kerkgebouwen. Ook de toekomst van de nieuwe parochie…

Hij wil er nog niet teveel aan denken, wil nu de focus leggen op het gouden feest.

Pastoor Wim Wouters. Hij had het vliegticket om na zijn jubileum voor een vakantie naar Afrika terug te keren al op zak. Vanwege een aanstaande hartoperatie heeft hij het weer ingeleverd. “Ik verwacht na mijn herstel de reis alsnog te kunnen maken,”kijkt hij vooruit. Dan is hij er weer even Father Wim.

Father Wim uit Hulsel en de Mierden.

Aan zijn gouden feest heeft hij nog een goed doel gekoppeld voor, hoe kan het anders, een kinderproject in Zambia. Giften kunnen overgemaakt worden op rek nr 16.38.13930 tnv project Zambia.

Zijn jubileum viert hij met kerkdiensten in Hulsel (zaterdag), Hooge Mierde en Lage Mierde (zondag 24 juni). Na afloop van de diensten in Hulsel en Hooge Mierde is er gelegenheid hem in de kerk te feliciteren. Na de dienst in Lage Mierde is er in De Ster vanaf 12.30 uur een openbare receptie.