Familie in Lage Mierde volgt ontwikkelingen Tante Miet

Coldcase-zaak Miet van Bommel weer in de picture

Januari 2018

 Met een grootschalig DNA-onderzoek wordt getracht de dood van de in Lage Mierde geboren Miet van Bommel op te helderen. Nadat zij in februari 1992 dood in haar bed werd gevonden, was al meteen duidelijk dat er sprake was van een misdrijf. Een misdrijf dat tot op de dag van vandaag niet opgehelderd is.

Meerdere mannen uit de omgeving van Bladel en Lage Mierde kregen de afgelopen week al bezoek van de politie met het verzoek om DNA af te staan. De mannen, in de leeftijd tussen 43 en 50 jaar, werden eerder door anderen genoemd in de stroom aan tips die er binnen kwamen na uitzendingen in opsporing verzocht, nu een jaar geleden.

Een woordvoerder van de politie over  het huidige onderzoek: “Destijds werden er spermasporen op het laken van Miet haar bed aangetroffen. Dat leverde ons een DNA profiel op, maar het is helaas geen volledig profiel, maar een mengprofiel. Hierdoor kan de afgenomen DNA niet geautomatiseerd vergeleken worden, maar vergt dit veel handwerk. Dat is van grote invloed op de hoeveelheid DNA dat verwerkt en vergeleken kan worden.”

Over het aantal personen dat nu gevraagd wordt om DNA af te staan, doet de politie geen mededelingen. Wel wordt aangegeven dat tot nu toe niemand het verzoek geweigerd heeft.

Coldcase kalender

De politie bracht in 2017 voor het eerst een coldcase kalender uit, die in elke bajes van Nederland een plekje kreeg. Op deze coldcase-kalender, waar 52 oude onopgeloste moorden belicht worden,  stond in de maand februari (week 5)  de zaak van Miet van Bommel vermeld. Het is niet toevallig ook net de periode in 1992 dat de Bladelse cafevrouw vermoord in haar bed werd aangetroffen. Na het uitbrengen van de coldcase kalender, werden er negen zaken heropend. In totaal kwamen er door deze kalender 78 tips binnen, waarvan 32 bruikbaar. Of er ook bruikbare tips uit voortkwamen IN DE zaak Miet van Bommel, wil de politie niet bevestigen.

In het moordonderzoek in 1992, maakte de politie destijds al gebruik van een andere opmerkelijke opsporingsmethode. Er werd huis aan huis een formulier verspreid, dat de bewoners bij de politie ingevuld in moesten leveren. Net zoals nu bij het DNA onderzoek, was iedereen die geen gehoor gaf aan deze oproep verdacht. Maar ondanks deze methode, werd de moord niet opgehelderd. Nadat de moordzaak jarenlang stil op de plank bleef liggen, werd het eind 2016 opnieuw als coldcase onder de aandacht gebracht. Op basis van meerdere uitzendingen van Opsporing verzocht, kwamen er meer dan honderd nieuwe tips binnen.

Het inzetten van grootschalig DNA onderzoek gebeurd slechts zelden. Eerder werd er de zaak van Marianne Vaatstra in Friesland mee opgelost en onlangs werd ook in de zaak van Nicky Verstappen uit Limburg dit middel ingezet.

Miet van Bommel-Van der Aa was de dochter van Go en Narris van der Aa, destijds de uitbaters van café Dorpzicht in Lage Mierde. In haar jeugd hielp Miet mee in het café en later nog bij haar familie in café Petrus in Hilvarenbeek. Nadat ze met Jan van Bommel trouwde werd ze de eigenares van Café van Bommel in Bladel. Ze wist op haar eigen manier een stempel op het caféleven daar te drukken. Op 84-jarige leeftijd, haar man was toen al overleden, was ze na een avondje kaarten alleen thuis. Omdat ze met open gordijnen pal aan het trottoir voor haar deur sliep, is het mogelijk dat een toevallige voorbijganger haar in bed zag liggen. Mede omdat er nadien spermasporen werden aangetroffen werd het bedrijf behalve een moordzaak ook een zedenmisdrijf. Uit het daderprofiel selecteerde de politie een dader in de leeftijd van toen tussen de 18 en 25 jaar.

Over het leven en de dood van Miet van Bommel zijn eerder twee boeken verschenen.