Grootste tent in Reusel kraakt onder de sneeuw

IJsbaan al tweemaal ontruimd

December 2017

Door de sneeuwval op zondag en maandag moest de tent van de winterfeesten in Reusel tot tweemaal toe ontruimd worden. Ook de komende dagen wordt met angst en beven de weersvoorspelling gevolgd.

De megatent die in hartje Reusel een 700 vierkante meter ijsvloer en evenzo grote bar herbergt, ziet er prachtig uit. Er is slechts één klein risico: de constructie kan geen kilogram extra belasting verdragen. Dat het net al in het eerste weekend volle bak begon te sneeuwen, was een tegenvaller. Zondag gingen om 11.00 uur de alarmbellen, gisteren (maandag 11 december) moesten zo’n honderd schoolschaatsers van de Mariaschool in Bladel met spoed van het ijs.,,We proberen iedereen zo goed mogelijk tegemoet komen, maar mooier kunnen we het niet maken,” zegt Reg Heesters van de organisatie. De Bladelse schooljeugd werd opgevangen in het gemeentehuis tegenover de ijsbaan en de volgende school, de Toermalijn eveneens in Bladel, werd afgebeld.,,Gelukkig hebben de schaatsers veel begrip voor onze besluiten,” zegt Heesters. ,,Veiligheid gaat boven alles.” Het neemt niet weg dat er her en der teleurgestelde gezichten zijn.

Aan de rand van de ijsbaan staan de baancontroleurs, herkenbaar aan hun gele jasjes. ,,De spanten bogen al snel tien centimeter door,” zegt Jan Lauwers met zijn blik naar boven. ,,Door de grote overspanning is er al snel overbelasting want een massa sneeuw betekend ook een massa gewicht.”

Voor Peter Lavrijsen was het afblazen van een deel van het schoolschaatsen op maandag meer dan jammer. ,,Ik heb net een periode van 43 jaar lesgeven op die school afgesloten en hoopte mijn oude leerlingen vandaag terug te zien,” zegt hij vanuit de koek en zoopietent. Gisteren (maandag 11 december) was het nog even peentjes zweten voor de organisatie toen er voor 250 gasten een walking diner op stapel stond. ,,De restaurants Divino en Lucas serveren de hele avond lang het beste van het beste,” legt Heesters uit. ,,Maar om 21.00 uur wordt er nieuwe sneeuw verwacht. Het enige wat we kunnen doen is de kachel wat hoger opstoken, zodat de sneeuw snel smelt.”

Het extra heteluchtkanon zorgt er op de ijsbaan voor dat de jassen open gaan. Om 15.00 uur zijn de tent en de baan weer open gegaan en stromen de vrijetijdschaatsers weer voorzichtig toe.

Ook de komende dagen wordt de weersvoorspelling nauwlettend in het oog gehouden. Heesters daarover: ,,Onze kachelman Bas Schellens is ook onze weerman. Naargelang er sneeuw voorspelt wordt, pookt hij de kachel op.”Van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 december worden er in de wintertent de bouw-woondagen georganiseerd. Zaterdag is er een pubquiz en zondag een concert van harmonie Concordia.