Spartelvijver blijft zwemwater, ook in particuliere handen

 ED sept 2013

Hooge Mierde – Zwemplas De Spartelvijver aan de Weeldsedijk in Hooge Mierde is aangekocht door Reuselnaar Gust Gijbels. Hij wil het gebied rond de toeristische poort Weeldse Heide verder gaan versterken, dit kan volgens hem het beste als de recreatieplas met toebehoren in eigendom is.  Gijbels huurde eerder al de zwemvijver en het kleine horecagebouwtje dat erbij staat.

“Toen ik in 2011 tekende voor de huurovereenkomst heb ik al de intentie uitgesproken om het gebied verder te ontwikkelen,” zegt Gijbels. “De gemeente heeft er steeds welwillend tegenover gestaan en had de verkoop dit jaar ook in de begroting meegenomen. Ik wil nu zo snel mogelijk een bouwvergunning aan gaan vragen om het horecagedeelte uit te gaan breiden.”

Volgens de Reuselnaar, die aan de Burgemeester Willekeslaan in Reusel ook D’n Ouwe Brandtoren exploiteert, is horeca die het hele jaar toegankelijk is,  essentieel.

“Nu is het gebied nog teveel afhankelijk van alleen het zwemwater. In 2011 was het een slechte zomer, daar red je het niet mee. Het  achterliggend gebied leent zich uitstekend voor wandelen, fietsen en andere recreatieve activiteiten. In de praktijk doen mensen dat graag vanuit een bepaald punt. Als ze daar hun kopje koffie kunnen gebruiken versterkt het een het ander.”

Gijbels benadrukt dat de te ontwikkelen horeca op deze plek kleinschalig zal blijven. “We gaan niet bouwen voor feesten of partijen, daar is in de Mierden al genoeg gelegenheid voor. Je moet eerder denken aan een kleine ruimte met een bar en een mooi terras. Gewoon iets meer dan het nu is.”

Hijs heeft er vertrouwen in dat de recreanten in de plas kunne blijven zwemmen op voorwaarde dat de regelgeving vanuit Den Haag en Brussel niet verder belemmerend gaat werken.