Gust Gijbels Koning gilde Sint Sebastiaan

 ED september 2014

Lage Mierde – Gust Gijbels (49) mocht zich gisteren (dinsdag 2-9) voor de tweede keer kronen tot Koning van het Gilde Sint Sebastiaan in Lage Mierde. Gijbels, die eerder ook al Koning was van 2006-2010, versloeg in een drie uur durende wedstrijd elf medeschutters. Door zijn overwinning mag hij  opnieuw voor vier jaar rondlopen met het Koningszilver van de vereniging.

Het Sebastiaan gilde in Lage Mierde heeft een geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1607. In die periode zijn er tal van tradities ontstaan. Zo schoten de pastoor, de burgemeester en de hoofdman ook dit keer weer de eerste pijlen, voorafgaand aan het Koningschieten.

Een traditie die nog niet lang doorbroken is, is het alleenrecht van de mannen. Dit keer namen twee vrouwen aan de wedstrijd deel. Voor de 18-jarige Danielle Diereks scheelde het slechts een haartje of ze velde de koningsvogel. Ze miste voor open doel, waardoor Gust Gijbels na haar met een voltreffer het pleit beslechtte.

Gijbels vind het in zijn tweede Koningstermijn een uitdaging om ook de komende vier jaar de jeugd nog meer bij het gildeleven te betrekken.