Nieuw paradijs op aarde ontdekt: Halong Bay

Na de slaaptrein vanuit Sapa snel wat verhalen op deze website gezet (Hanoi en Sapa), dan naar ons travel office voor de volgende trip. Na licht ontbijtje met bus op weg naar de kust: Halong Bay. het is 160 km, goed voor 4 uur hier in het verkeer.  Onderweg een tussenstop, dan doemt het van verre al op. kleine en later grote eilandjes los in de zee geplopt. Het lijkt een speling van de natuur. In een haventje liggen grotere en kleinere boten. iets verder weg een hele grote witte. We weten dan al dat we met 23 passagiers en 4 bemaningsleden zullen zijn. Welk schip is het ? Onze gids Hwen wijst op de grote witte. Nee, dat kan niet waar zijn..

Met een klein bootje gaan we naar onze loveboat, voorzichtig gaan we aan boord. We worden welkom geheten en de eerste kennismaking kan beginnen. Where are you from, how long dit you travel? Twee zweden zijn al tien dg onderweg, komen net van Bejing. Een Rotterdams stel, hij een kunstenaar, trekt 7 weken door Laos, Cambodja en Vietnam. Er zijn Australiers, Canadezen en een stel uit USA. Er is ook Evelyne, een Spaans-Nederlandse die bij Joop vd Ende musicals produceert.

We beginnen op de boot met de lunch. Nou ja lunch, bij de gemiddelde chinees zullen ze dat met diner nog niet op tafel zetten. scampis, inktvis en gebakken tonijn als hoofdgerecht, daarbij diverse groetnen etc. daarna gaan we al op een kleinere boot voor onze eerste trip. We zijn dan ongemerkt al enkele km gevaren op de grote boot. De kleine bootjes brengen ons naar een drijvende markt waar kano' s gereed liggen. Ik heb daar zelf geen foto' s van, Evelyn heeft er inmiddels enkele gemaild die ik naar huis doorgestuurd heb.

De kanotocht (vrije route) voert ons in enkele baaitjes, door rotsopeningen en langs de drijvende marktkraampjes. Het is helaas geen best weer, bewolkt, gelukkig wel droog.

Als iedereen van de groep terug is gaan we weer naar de grote boot waar al snel een tussengerecht geserveerd wordt. De gesprekken en kennismaking gaat er verder. Het lijkt wel een roman uit de reeks van Agatha Christie: 23 man op een boot en er gebeurt iets: wie is de dader? Wil en ik hebben beiden alle electrische apparaten aan de stroom liggen om op te laden. We hebben samen een super de luxe hut met twee aparte bedden. Er is een douche waar Wil al jaren van droomt: binnenkort wil hij er ook zo een thuis.

 foto: onze nieuwe zweeds vrienden Joachim en Alexander:

'S avonds leer ik onze nieuwe vrienden Joachin en Alexander eerst skibbo en dan ook nog toepen. Het is al het tweede stel dat hiermee voor de bijl gaat (eerder de Deense meiden). De twee Zweden zijn heel relaxt, eigenlijk wel opmerkelijk. Ze zitten beiden zonder werk of school en doordat Joachim met  zijn opleiding gestopt is, is hij ook zijn flatje kwijt. Joachim vertelt dat hij als sport aan Bandy doet, het midden tussen ijshockey en voetbal. Het wordt gespeeld op een ijsvloer zo groot als een voetbalveld met een kleine ronde bal. Het wordt enkel in Zweden en Rusland gespeeld.

Als we de tweede dag naar een mooie grot gaan, blijken er enkele personen te ontbreken, we hebben ze niet zien vertrekken. Toch het Agaatha Christie verhaal? Later blijken zij voor een meerdaagse geboekt te hebben. De tocht door de grotten is meer dan mooi en onze gids legt het ook aardig goed uit.

 Na een stevige lunch worden we weer aan land gezet. Twee mooie dagen op zee, gevaren tussen de eiland-rotsen. Op de heenweg hadden we het tot nu toe enige ongeval op straat met een brommertje gezien (1 dode). Op de terugweg passeren we diverse brommers (die rijden er gewoon op de snelweg). Daar is een gast die een heel geslacht varken open gekapt achterop zijn brommer heeft liggen. Valt mee dat hij ook niet tegelijk zit te bellen, dat doen de meesten ook nog.

Tot slot nemen we afscheid van iedereen, diverse van het gezelschap gaan ook onze richting uit: naar Hué. Misschien zien we er enkelen nog wel terug.

 

foto: tussen de eilandjes lagen diverse drijvende dorpjes, vooral handelaren die hun waar aan de toeristen verkopen.

Harrie en Wil