Met blije bij hobby promoten

 ED juni 2014 

Lage Mierde – Voorzichtig schuift hij een raat uit een kast, de bijen krioelen er rond de duidelijk herkenbare koningin. Zonder beschermende kleding kijkt Hans de Lepper (51) uit Lage Mierde naar zijn bijen. “Via een Belgische stam heb ik bijen verkregen die zo vriendelijk zijn dat ze niet steken: de blije bijen. Ze zijn ook speciaal gekweekt om veel honing te vergaren en goed op de raat te blijven zitten,” legt hij uit.

Op zondag 13 juli tijdens de landelijke open dag waarbij imkers zich aan het publiek presenteren, kan iedereen zijn bijenkasten met de vriendelijke insecten bekijken.

De bijenhoudersvereniging Hulsel-De Mierden leidt met zes actieve leden een rustig bestaan. Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal leden nog. Er zit weinig verloop in en de huidige leden streven ernaar om hun vereniging in stand te houden Een verenigingsaccommodatie is er niet, elk lid heeft op eigen terrein kasten staan. Die van De Lepper staan op een nostalgisch stukje grond aan het Mispeleind in Lage Mierde.

“Mijn vader was imker, ik heb zijn hobby voortgezet,” zegt hij.

Op de boerderij waar hij met zijn moeder woont, ademt elke meter een stukje nostalgie uit. Enkele paarden met het hoofd in een voerbak, oud gereedschap aan een roestige spijker. Achter de bebouwing een straatje met vruchtenbomen en daar tussen een imkerstation. Uit vijf grote en enkele kleinere kasten klinkt gezoen, de bijen vliegen af en aan.

“Ik ben altijd alert of er geen volk uitvliegt,” wijst hij. “Als ik naar de bijen kijk, zie ik de kleine diertjes die zoveel grote dingen kunnen doen. Ondanks hun korte levenscyclus zijn ze tot veel in staat. In een kast zitten wel 50.000 bijen, elk daarvan heeft een eigen taak. Ik kan er uren mee bezig zijn en het verrast me elke keer weer,” zegt hij.

Nadat hij gegrepen werd door het imkervirus, verdiepte hij zich in de theorie en de achtergronden.

Nu is hij zelf voorzitter van de vereniging en hij ijvert om de vereniging levend te houden.

Van maandag tot en met vrijdag werkt hij met zijn handen als ovenbouwer. Maar zijn dag begint pas te leven als hij na zich tussen de bijen begeeft. “De juiste plekjes voor het bijenvolk zoeken, de koningin koesteren en de diertjes vertroetelen. Lekkere honing is de kers op de taart maar het is zeker niet het belangrijkste.”

Wie meer informatie wil over het houden van bijen kan op zondag 13 juli van 10.00-16.00 uur terecht bij de blije bijen van Hans de Lepper aan het Mispeleind 6 in Lage Mierde. Nieuwe leden voor de bijenhoudersvereniging Hulsel-De Mierden kunnen er zich aanmelden. De nieuwe leden worden ondersteund met kennis en informatie, maar net zo goed met een nieuw bijenvolk om de start te maken. Zachtaardige bijen uit Lage Mierde.

 

 

 

Foto: Hans de Lepper wil graag zijn bijen laten zien en om nieuwe bijenhouders binnen te halen.

foto: de koninging in het midden is duidelijk herkenbaar