Geen actie te ver en geen berg te hoog
Hans en Esther Westerink blijven strijden om gezondheid Finn
 
 
Juni 2019
 
De kleine Finn kijkt omhoog tussen zijn ouders Hans en Esther na weer een uitputtende actie

Ze organiseerden een barbecue voor de hele camping, bierproefavonden en het beklimmen van de Mont Ventoux (15 juni). In hun eigen Reusel een colorrun (zaterdag 1 juni) en een dansavond bij De Koster. Het zijn maar enkele van de vele acties om geld bijeen te brengen om eindelijk het medicijn voor hun zoon Finn (12) te verkrijgen.
,,Het voelt als een wielerwedstrijd waarbij de finishlijn steeds doorgeschoven wordt,” zegt Hans Westerink. Samen met zijn even strijdbare vrouw Esther, rust hij niet voor het medicijn dat de energiestofwisseling van Finn kan verbeteren op de markt is.
,,Eerst duurde het al eens acht jaar voordat duidelijk was wat hij precies mankeerde,” vertelt Esther. ,,Dat was een weg langs artsen, second opinions en uiteindelijk naar België. Daar kijken ze toch net wat breder naar het probleem. In Antwerpen werken ze goed samen met het Radboud ziekenhuis en zo ontdekten we via professor Francois Eyskens, waar het probleem zit en wat eraan te doen is: Het medicijn dat al in beeld is, verder testen en in productie en op de markt brengen. ,,Maar dat kost nu eenmaal geld,” zucht Hans. ,,Veel geld.”
Als Esther opsomt wat Finn per jaar en soms per dag inlevert, blinkt er een traan in haar ogen. ,,Als moeder wil je toch alles doen voor de gezondheid van je kind?” vraagt ze zich af.
Om alle acties die ze al jaren organiseert te stroomlijnen, richtten ze samen een stichting op met een onafhankelijk bestuur: Energy4Finn. Op deze site staan de acties vermeld die er onlangs waren of nog op stapel staan.
,,Bij alles wat we organiseren denk ik aan hem,” zegt Esther. ,,Dat hij zienderogen inlevert op zijn vermogen. Hij kan geen energy halen uit de reguliere stofwisseling, waardoor hij amper 50 meter kan lopen. Finn gaat elke dag naar school, hele dagen naar school lukt hem niet altijd. Daarom is er nu geld nodig om ervoor te zorgen dat het medicijn er komt. Iedereen die ons wil helpen kan dat met een bijdrage, die via onze website te geven is (www.energy4finn.nl) Als we nu niets doen, stopt verder onderzoek naar dit medicijn en de reden? Er zijn maar een heel beperkt aantal kinderen die aan de ziekte in deze vorm lijden.”
De diagnose van Finn is gedaan door Professor Francois Eyskens van het UZA en het onderzoek wat nu loopt naar het medicijn is van Jan Smeitink