Hans kennis gaat niet over één nacht ijs

 November 2017

Duizel – Het eerste lustrum van ijsrestaurant Smaak! (Eersel) werd gevierd met smaakvol genieten van ijs voor iedereen. Meester-ijsbereider Hans Kennis pakte met zijn team in het ijs-atelier in Duizel breed uit om iedereen (gratis) te laten proeven van diverse soorten smaakvol ijs. En wie Hans Kennis kent, weet wat voor smaken er allemaal in ijs kunnen zitten.

Hans Kennis (57) begon ooit als hotelkok, had een eigen café, maar kwam pas echt tot bloei toen hij zich op het ijs bereiden stortte. ,,De liefde voor het ijs was altijd al aanwezig en door mijn eigen nieuwsgierigheid ben ik gaan experimenteren en diverse smaken toe gaan passen. Nu heb ik met Smaak! Een eigen ijsrestaurant en lever ambachtelijk bereid ijs aan een twintigtal zaken. Maar daarnaast vind ik het ontzettend leuk om mijn kennis door te geven,” zegt hij.

Als docent aan onder andere de Cas Spijkers academie in Breda en de Gilato University in Bologna (Italië) weet hij wat het is om anderen ook enthousiast te maken. Een van zijn oud-leerlingen is Nils Hendriks, die hem zaterdag ondersteunde bij het ijsgala. Samen met diens stagiaire Goos Burbach (die nu een ijs-bereidingsprogramma op RTL-4 heeft) maakten ze een 1.60 meter hoog kunstwerk van chocola. Het kunstwerk heeft veel creatieve vormen en is gedecoreerd met diverse kleuren (chocolade) blaadjes. Een choco-uil op ware grootte houdt de wacht bij het kunstwerk.

Enkele honderden bezoekers vergaapten zich aan de creatieve chocolade kunstenaars. Ondertussen was het happen en proeven van de diverse ijs-soorten, allemaal met een verschillende chocoladesmaak.

,,De ijsbeleving zit enorm in de lift,” legt Kennis uit. ,,IJssalons waren voorheen alleen in de zomermaanden geopend, tegenwoordig het hele jaar. Door de combi met chocolade zien we de verhouding in de wintermaanden wel wisselen: in de zomer 80 % ijs en 20% chocolade, in de winter net andersom.”

Mevrouw Gijsbers uit Hapert weet niet goed waar ze moet beginnen met proeven. ,,Ik eet vrijwel elke dag ijs en wat ik hier proef is het toppunt van lekker,” zegt ze. Ook mevrouw Teuns uit Eersel keurt de verschillende smaken om beurten.

Terwijl het publiek de ijsbereiders gadeslaat en blijft proeven waar er te proeven valt, krijgt het ene na het andere kunstwerk vorm. Hans Kennis blijft er ijskoud onder en geniet op zijn manier: het ijs met zoveel mogelijk mensen delen.