Mannen kapen troon terug bij Ambrosius

Hans van Gisbergen koning met zelfgemaakte boog


Lage Mierde – Janske Boerekamp is er bij de <I>Koningskamp<I> van het Ambrosiusgilde niet in geslaagd om haar koningschap te verlengen. Nadat ze drie jaar terug opzien baarde door al haar mannelijke tegenstrevers te verslaan, kwam ze nu precies één treffer tekort in de eerste ronde. Hans van Gisbergen en Piet Roest gaven elkaar in de eerste ronde nog niets toe en gingen samen de barrage aan.

 

Met zijn nieuwe zelfgemaakte kruisboog wist Hans van Gisbergen (45) zijn medeschutter  voor te blijven. Hij bleef in de barrage foutloos, waar  Roest  één misser noteerde.

Het is al weer enkele jaren terug dat Van Gisbergen samen met Dirk Boerekamp besloot om een eigen boog te gaan bouwen. Ze waren geheel blanco en begonnen om een bestaande kruisboog geheel te ontleden. De twee legden de lat zo hoog mogelijk om een goed eindproduct te verkrijgen, daarom besloten ze alle onderdelen zelf te vervaardigen. Een stuk notenboom werd omgevormd tot het raamwerk, slechts de veer en het vizier waren onderdelen die ze niet zelf konden maken.

De nieuwe boog oogt slank en weegt toch nog  ruim zeven kilo, een gemiddeld gewicht voor een handboog waarmee op doel geschoten wordt. De balans is goed volgens de schutters, Van Gisbergen bewees dat ook met zijn winst.

Hans van Gisbergen nam voor de vierde maal aan het Koning-schieten van het Ambrosiusgilde deel, nog nooit ging het hem zo voor de wind.

‘Deze nieuwe boog heeft de juiste impuls gegeven,’ analyseerde hij na afloop tussen de felicitaties door.

Het Koningschap kwam voor de 45-jarige monteur toch nog als een verrassing. Hij wist dat hij bij winst zelf niet voor het Koningschild hoeft te zorgen maar hij wist ook dat hij bij winst alle gildebroeders en – zusters aan de eettafel kreeg. Desondanks had hij dat niet voorbereid. Zijn medeschutters konden er wel om lachen. ‘Het is toch één grote vriendengroep, concludeert ‘de nieuwe koning. Hij mag nu voor drie jaar de Koningsmantel met het bijbehorende zilver dragen en bij de gildedagen duelleren om het Koningskruis in het duel der Koningen.

 

foto: De nieuwe en de uittredende Koning: Hans van Gisbergen en janske Boerekamp.