Hans Wouters geniet van pure muziek

Regio Kempen goed vertegenwoordigt bij Folk’oren festival

Hooge Mierde – Zaterdag en zondag (27 en 28 september) vindt in de straten van Hooge Mierde het muziekfestival Folk’oren plaats. Op het Myrthaplein en nabij museum De Bewogen jaren staan twee podia, waar in totaal 12 bands optreden. Diverse bands komen uit Hooge Mierde of een van de omliggende dorpen. De driekoppige organisatie komt ook uit Hooge Mierde en ze staan zowel op als voor het podium.

Hans wouters (op de foto rechts), een van de drie leden van de a-capellagroep D’Ambrass is een van hen. Samen met zijn vrouw Thea en dorpsgenoot Wotje van den Borne (groep Toemaat) vormt hij de organisatie.

“Zingen is al zo lang ik me herinner mijn lust en mijn leven. Ik zing nog steeds in diverse koren, zoals Myrtha, maar ik blijf altijd op zoek naar meer uitdaging. Toen ik Ton Loozen en Luc Plompen uit Tilburg ontmoette, ontdekten we een gedeelde passie in het a-capella zingen. Samen hebben we de groep Ambrass opgericht.

In Hooge Mierde is veel muzikale beleving met groepen zoals het Shantikoor, Myrtha Musica en Myrtha Nova. Het leek me wel een goede voedingsbodem  om een eigen festival te organiseren. Dat festival moet dan wel laagdrempelig toegankelijk zijn, met leuke muziek en vooral veel gezelligheid.”

Vorig jaar organiseerden we een festival op één dag en op één locatie (zaal De Schakel), dit keer is het twee dagen lang en met twee podia. Op zondagmiddag vindt er een klein uitstapje in het programma plaats en wordt met een stille tocht de bevrijding van Hooge Mierde herdacht. Deze tocht gaat van Reusel naar Hooge Mierde, en wordt georganiseerd vanuit museum De Bewogen jaren. De aankomst van de tocht, zondagmidddag 15.00 uur zal gepaard gaan met gepaste muziek, zo zingt d'Ambrass twee liedjes uit de oorlog: 'Onder de Lantaren' van Lili Marleen en 'de Moorsoldaten' van Rum.

Is twee dagen lang de muziek zeer divers, ook de instrumentale inbreng is zeer bijzonder, met niet alledaagse instrumenten.

Om de jeugd voor de muziek te interesseren mogen ze zelf  bespeelbare instrumenten bouwen.

Op het Myrtha plein staat het grote podium, waar de muziek akoestisch versterkt zal worden. Op zondag is er bij het Museum De Bewogen Jaren aan de Floreffenstraat een tweede  podium, waar zonder geluidsversterking, in een meer intieme sfeer optredens zullen zijn. Zaterdagavond treden  drie bands voor het voetlicht en zondag maar liefst tien, afwisselend op het grote en kleine podium.

Op zondagmiddag is er een markt op en rond het Myrthaplein, met zaken die met de muziek te maken hebben. De eetbare producten die er te koop zijn, bestaan uit biologische Lekkernijen.

Hans Wouters over de entourage: “We doen er veel aan om ook in het omlijstende programma de sfeer van folklore terug te laten komen. Zo wordt er soep uit grootmoeders pan zolang de voorraad strekt”.

De entree op beide dagen is € 5 pp voor 18 jaar en ouder. Onder 18 jaar is gratis.

Voor meer informatie, zoals deelnemende bands, zie www.folkoren.nl