Harrie Roest en Piet van Gestel laten niets aan toeval over.

 Grensparkwandelingen weer van start

juli 2016

Op dinsdag 9 juli vindt de grensparkwandeling in Reusel-De Mierden plaats. Het is een van de acht wandelingen die verspreid over acht weken in het grensgebied plaats vinden. Twee wandelingen vinden plaats aan de Belgische kant van de grens en de rest aan Nederlandse zijde. In Reusel-De mierden zetten Harrie Roest en Piet van Gestel zich in om de routes voor te lopen en te controleren. Ze doen dat met Mierdse grondigheid.

 

foto: Harrie Roest (links) en Piet van Gestel

Zijn grijsblauwe ogen rusten zelden op één punt: nauwgezet houdt hij zijn omgeving in de gaten. Harrie Roest (66) uit Lage Mierde wil altijd dienend zijn aan zijn omgeving. Of het nu gaat om als EHBO’er langs de lijn te staan of als verkeersregelaar bij een wielerwedstrijd. Maar net zo goed kan het gaan om het bijhouden van het kerkhof, het organiseren van de lokale zeskamp en ook bij het Summer event van de harmonie was hij manus-van-alles. ‘Ik wil iedereen graag vooruithelpen,’ legt hij uit. ‘Als ik zie wat voor werk er ligt, bind ik de hond waarmee ik wandel gewoon even aan een lantaarnpaal en ik steek de handen uit de mouwen. Met de hond komt het daarna wel goed hoor,’ lacht hij.

De tweede etappe uit de grensparkwandelingen wordt weer georganiseerd door buurtvereniging De Richelhofjes uit Lage Mierde.

Ooit begon Henk Peeters met het concept. Aanvankelijk verzorgde de dames van de KVO de wandelingen, maar bij het opheffen van die vereniging sprongen de Richelhofjes bij. Zo kwam Harrie Roest in beeld.

‘In Piet van Gestel heb ik een uitstekende maat, en er zijn er nog veertien meer die meehelpen’ zegt hij met een blik aan de overkant van de tafel. We spreken elkaar bij Harrie thuis. Het walhalla van kneuterige gezelligheid. Terwijl Bets de tv in het oog houdt, zorgt Harrie voor de koffie en de thee.

‘Piet en ik lopen de diverse routes diverse keren na, voordat we de pijlen definitief ophangen,’ legt hij uit. In totaal gaat het om drie verschillende afstanden: 7-11 en 17 kilometer. We kunnen niet het risico lopen dat de wandelaars een verkeerd bospad in duiken. Dan gaan ze de grens over en zien we ze nooit meer terug. Nee, het moet allemaal wel kloppen.’

De acht grensparkwandelingen starten in evenzoveel verschillende gemeentes, maar binnen die gemeentes wordt er nog volop gevarieerd. Zo start de grensparkwandeling Reusel-de Mierden het ene jaar in Lage Mierde, het volgende jaar in Hooge Mierde en het derde jaar in Reusel. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. ‘We liften nog steeds mee op de routes die Henk Peeters ooit globaal uitzette,’ vertelt Harrie verder. ‘Dit jaar is de start in Reusel, maar elk jaar zijn er wel kleine aanpassingen om door te voeren. Paden die afgesloten of door de vele regen niet begaanbaar: het moet wel kloppen.’

Voor alle duidelijkheid: de wandelaars hebben geen routebeschrijving bij, maar ze volgen de pijlen. Elke pijl wordt door Harrie en Piet opgehangen en daarna nog meerdere malen bekeken. Zelfs op de ochtend van de wandeling zelf, 12 juli, worden alle routes nog een keer nagelopen.

‘Dit jaar hebben we een ingenieus routesysteem,’ glundert Harrie. ‘De wandelaars lopen in lussen: de kortste afstand loopt er een, de 11 kilometer twee en de 17 kilometer drie. Hierdoor kunnen we de drankpost op één plek neerzetten, waardoor de wandelaars deze een, twee of drie keer passeren.’

Bij de grensparkwandelingen is laagdrempeligheid het credo. Het inschrijfgeld wordt tot op tien cent afgerond tussen de een en twee euro en voor de versnaperingen onderweg moet betaald worden, maar dat is nauwelijks meer dan de kostprijs.

‘We worden er als buurtvereniging ook niet echt rijk van,’ vult Piet van Gestel aan. ‘We doen het vooral om de mensen een leuke invulling van hun tijd te geven. Zo ontstonden de wandelingen jaren terug ook. Mensen zijn het zat om de hele dag voor tv te zitten. Kijk s avonds maar eens hoe populair het wandelen is. Het halve dorp op de been als het een beetje weer is.’

Voor de grensparkwandeling van 12 juli nemen de mannen de deelnemers mee naar de Reuselse moeren. Het natte natuurgebied ontwikkelde zich in enkele jaren tijd tot een bijzondere biotoop en vooral de vroege vertrekkers hebben de mogelijkheid om het gebied te zien ontwaken.

Grenspark

In het grensgebied van de Kempen is op 5 juli de eerste grensparkwandeling in Mol. De afstanden variëren er van 5-25 kilometer en de start is bij de kantine van Wezel Sport.

Op 12 juli is de start bij D’n Ouwe Brandtoren in de Burg Willekeslaan in Reusel.

19 juli gaat de tocht weer de grens over, nu naar Lommel waar de start bij een buurthuis in de Frederik van Eedenstraat is.

De vierde wandeling is in Valkenswaard aan de pastoor Heerkesdreef 8. Daarna gaat het verder naar Luijksgestel (2 augustus) met de start aan de Kapellerweg.

Na Eersel (9 augustus) met start in de Leenhoef in Knegsel volgt Bergeijk op 16 augustus. Hier is de start bij het buurthuis aan de Witrijtseweg 9 in Weebosch.

Op 23 augustus wordt de cyclus afgesloten met de laatste start in hotel de Tipmast in Bladel.

Bij alle wandelingen is de start vanaf 8.00 uur. Bij deelname aan minstens zes wandelingen volgt een mooie attentie. Meer info op facebook.com/grensparkwandelingen