Veel toneel bij Straattheater Hooge Mierde
Harm Swaanen de man van de straat en het theater
 
September 2019

Harm Swaanen en Wilbert Jansen als het Duo Vrolijk

Bij het Straattheater in Hooge Mierde heeft het Duo Vrolijk uit Hoogeloon/Casteren een titel te verdedigen. Het is voor Harm Swaanen en Wilbert Jansen weliswaar al drie jaar geleden dat ze er deelnamen, maar toen wonnen ze met hun stuk Rusthuis de laatste haven, wel alle prijzen die er te winnen waren.
Dit jaar doet het Duo Vrolijk mee met de act waarmee ze ook in Reusel al een keer op de hoogste trede stonden: ’t Rustige Wilde Westen.
,,Als wij bij een terras aankomen, gaan onze ogen al meteen het publiek in,” legt Swaanen zijn werkwijze uit. De 47 jarige Hoogelooner, in het dagelijkse leven operator, geniet van het laten lachen van mensen. In de winterperiode staat hij in de ton als Harmen Harmse en op menige braderie zorgt hij voor het opvrolijken van het publiek. ,,Maar een straattheater is toch wel het meest bijzonder,” legt hij uit. ,,Het publiek is altijd erg dichtbij en de interactie is groot. Wij vinden het altijd mooi als we het publiek zoveel mogelijk mee laten doen met onze act. We maken er een sport van om binnen de kortst mogelijke keer een handvol toeschouwers tot artiest te maken. Dat wordt altijd goed gewaardeerd. Cruciaal zijn dan de eerste rollen die wij verdelen en we hebben daarom altijd enkele vragen waarmee we het publiek uitlokken. Degenen die het eerst zijn vinger opsteekt, is meteen onze cowboy, de hoofdpersoon in ons verhaal.”
Omdat de twee al vaker met hun cowboy-act opgetreden hebben, hoefden ze er niet veel voor te oefenen. ,,Het was een bestaand stuk dat we naar onze eigen hand hebben gezet,” legt Swaanen uit. ,,In twaalf minuten krijgen de toeschouwers een toer door het wilde westen en hoe hilarischer het wordt, hoe mooier wij het vinden. Het publiek doorgaans ook.”
Aan het Hooge Mierdse terrastheater nemen dit jaar opvallend veel toneelgroepen deel. Naast het  Mierds Ster theater uit Lage Mierde ook, het Nieuw Reusels toneel en de toneelgroep Hooge Mierde met het zelf geschreven stuk Het moet allemaal maar kunnen. De zangers van Andersum zorgen voor de muzikale noot en het duo Vrolijk en Arie Schoofs als hielARIES voor de komische. Er wordt gebruik gemaakt van de terrassen bij De Schakel, Den Hoek, het Dorp en De Bijenkorf.
Het terrastheater begint om 14.00 uur, het laatste optreden start om 16.30 uur.