Sirena honderd jaar

 ED januari 2014
 

Hooge Mierde gaat met harmonie en drumband Sirena een uitgesproken muzikaal jaar tegemoet. De drumband bestaat  50 jaar en de harmonie viert zelfs het eeuwfeest. Zondag 12 januari wordt het jubileumjaar afgetrapt met een champagneconcert en een tentoonstelling.

In de periode dat net over de grens het oorlogsgeweld van de grote oorlog uitbrak, vond dorpsmeester ‘mister’ van Gisbergen dat het tijd was om in Hooge Mierde een muziekvereniging op te richten. Hij regelde via gilde St Joris een aantal instrumenten en begon aan een zestal jongelui muziekles te geven.

Marielle van Raak over de geschiedenis van Sirena: “Aanvankelijk bundelde Sirena toneel en muziek in één vereniging, maar al snel bleef alleen de muziek over. De eerste leden stortten vijf gulden om een muziekinstrument te mogen bespelen.

Jarenlang vervulde de harmonie de rol van dorpsband en een feest in het dorp was pas een dorpsfeest als de harmonie een serenade had gebracht.”

In de laatste decennia veranderde er veel bij sirena en de vereniging groeide niet alleenin aantal leden, maar ook in niveau. De leerlingen die instroomden kregen een echte muziekopleiding waardoor andere stukkenopgepakt konden worden. Met dirigenten zoals Rinus van Hamond werd er aan concoursen deelgenomen. Het doel van de leden verschoof hierin mee: van muzikale opluistering in het dorp naar het maken van eigentijdse muziek, tot aan promsconcerten toe.

Voor het jubileum is in samenwerking met Heemkundeverenging De Mierden een speciale tentoonstelling ingericht in zaal De Bijenkorf. Vanaf 12 januari is deze tentoonstelling te bezichtigen.

Verspreid over 2014 zullen er nog een aantal activiteiten plaats vinden in het kader van het eeuwfeest. Zo zullen er op 16 februari een aantal jubilarissen gehuldigd worden tijdens een speciaal jubilarissenconcert en vindt er op  29 juni een zomerconcert plaats.

Op de tweede zondag van augustus organiseert Sirena weer de jaarmarkt in Hooge Mierde en in het eerste weekend van november staat er met ‘Sirene of the Night’ een spectaculair promsconcert op de agenda. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een sfeervol kerstconcert, in samenwerking met andere Hooge Mierdse muziekverenigingen.

Bij het champagneconcert aanstaande zondag (12 januari) slaan de harmonie, de drumband en het leerlingenorkest vanaf 11.00 uur in zaal De Bijenkorf de handen ineen. Er is een gevarieerd programma, waaronder een speciaal gecomponeerde jubileummars. Ook het traditionele nieuwjaarsrepertoire ontbreekt niet.

foto: de drumband viert in 2014 het 50-jarig bestaan