Harrie Dirkx waardeert de folklore

 ED sept 2014

 

Tijdens het muziekfestival Folk’oren in Hooge Mierde is Harrie Dirks (67) uit Haghorst een van de muziekliefhebbers. In zijn vaalgele wielerkloffie loopt hij er rond, het maakt hem tot een opvallende verschijning. “Zojuist 120 km op de pedalen weggetikt,” grinnikt hij. “Het spreekt voor zich dat ik er een flinke omweg van gemaakt had want via de kortste weg was ik er in drie kwartier.”

Dirks werkte ooit als onderwijzer op een basisschool (Hulsel, eind jaren ’60 van de vorige eeuw) en al in die periode was hij verslingerd aan liedjes die als folk betiteld kunnen worden. “Ik genoot er altijd van om samen met de kinderen Nederlandstalige liedjes te zingen. Gewoon simpele deuntjes die je blij blijven.”

foto: de groep D'ambrass bij hun optreden in de deuropening van de parochiekerk

Als hij voor de parochiekerk van Hooge Mierde op een muurtje leunt kijkt hij naar een driekoppgie a-capella band (D’ambrass). Tot zijn verbazing hoort hij hen dezelfde liedjes zingen als hij eerder ooit met de kinderen zong. “Zo zie je maar,” zegt hij. Muziek is van alle tijden.

Het folk’oren festival was een try out van enkele Hooge Mierdenaren die de cultuur een gezicht willen geven. Op twee pleinen eb evenzoveel podia waren er verdeeld over twee dagen diverse optredens. Muziekgroepen uit de regio, maar ook van over de grens maakten er hun opwachting.

En met een kleurrijk publiek. Mensen zoals Harrie Dirks, maar net zo goed van verder weg.