Veel oud vet bij de vetnippels

April 2017

foto: Harrie Dirkx (rechts) bekijkt de activiteiten op de dorskast voor hem

Teil Bakker kwam helemaal vanuit Schagen (NH) naar Reusel om de International die hij samen met zijn vader opknapte, te demonstreren. De trekker uit 1915 haalden ze speciaal uit de USA en met een ploeg uit 1880 erachter, legden ze een veldje stoppels om. ,,Van dit type trekker zijn er nog maar tien ter wereld,” legt Teil uit.

Het Oldtimerfestival van de Vetnippels trok vooral veel oude trekkers en landbouwwerktuigen. Enkele opvallende oude auto’s completeerden het oldtimergevoel. Met diverse demonstraties en shows van aanverwante artikelen, kwamen de vet-liefhebbers goed aan hun trekken.

,,Dit oude materiaal is al 25 jaar mijn hobby,” legt Reuselnaar Harrie Dirkx (58) uit. ,,Mijn vrouw zucht wel eens als ze vraagt of ik die ouwe rommel niet op wil ruimen. Maar het is wel mijn grote hobby!”

Terwijl hij uitleg geeft aan het publiek staat hij op een oude dorskast. Iets verder staat een nog originele combine die hij nog op wil gaan knappen. De korenschoven die op een platte wagen opgestapeld liggen verdwijnen één voor één in de gulzige dorstkast, waar aan het ene einde het droge stro uit komt en aan de andere kant de graankorrels. Als de laatste laag schoven aan de beurt zijn wippen er links en rechts tal van muizen tussen Dirkx zijn schoenen door. Voor de zekerheid heeft hij zijn broekspijpen maar in zijn sokken gestopt. ,,Je weet maar nooit,” grijnst hij.

,,Toen ik met mijn hobby begon werd mijn zoon Benny geboren, nu is hij een van de organisatoren bij de Vetnippels,” zegt Dirkx.

Mark van Herk (30) is ook een vetnippel van het eerste uur. ,,In 2011 hebben we de vereniging opgericht, maar veel van onze leden hebben deze hobby al vele jaren. Het is echt supergaaf om een heel weekend tussen het geronk van de machines te staan. Om het bulderen van de oude Lanz te horen en de stoommachines te horen sissen.”

Van Herk zag in twee dagen tijd zo’n 2000 toeschouwers passeren. Zij konden zich ook vergapen aan de Vet-camping waar oude trekkers voor supermooie woonwagens blikvanger waren.

Op het festivalterrein toont Janwim Rijnen (36) uit Wintelre zijn tractor uit 1941. Het is een bijzonder type op rupsbanden, die bij de start op benzine loopt en daarna overschakelt op Diesel. ,,Overdag ben ik aan het werk als chauffeur/monteur in het grondverzet, maar de hele dag ben ik ook met mijn hobby bezig. Nadenken hoe ik iets op ga knappen, zoals ook een oude International trekker”.