Harrie en Ria van Erven achter de inschrijftafel

Grensparkwandeling Lage Mierde

 Augustus 2017

Lage Mierde - ,,Officieel start de grensparkwandeling s morgens om acht uur, maar als wij om zeven uur de deur open gooien staat er al een rij te wachten,” zegt Harrie van Erven. Dinsdag 15 augustus organiseren de Richelhofjes uit Lage Mierde de voorlaatste grensparkwandeling van dit seizoen en de inschrijftafel wordt er bemand door Harrie (87) en Ria (77) van Erven uit Lage Mierde.

,,Het is één van mijn hobby’s waar ik mijn tijd een beetje mee doorkom,” grapt Harrie. De voormalig militair hing zeventwintig jaar terug al zijn militaire kloffie aan de wilgen, maar zijn militaire snor hield hij bij zich. Naast zijn oldtimers en militaire schaalvoertuigen, heeft het wandelen hem in de greep. Met precisie wordt ook dit jaar weer de inschrijving van de tocht vanuit Lage Mierde georganiseerd.

,,De start is bij vakantiecentrum De Hertenwei aan het Wellenseind 7 in Lage Mierde,” legt hij uit. ,,Vanuit onze buurtvereniging draaien die dag, maar vooral ook de dagen daarvoor, alle radertjes in elkaar. Van degenen die de routes uitzetten, tot degenen die de catering bij de post onderweg verzorgen. Daar hoort uiteraard ook de inschrijving bij.”

,,Dit jaar kunnen we de 725 deelnemers van vorig jaar wel eens gaan overtreffen,” zegt Ria, met het oog op de kalender. Die kalender wijst op de datum van Maria Hemelvaart (15 augustus) wat een feestdag voor de Belgen betekent. Omdat de acht grensparkwandelingen, die verspreid over de zomer plaats vinden,  aan beide zijden van de grens georganiseerd worden, zijn de deelnemers ook over beide landen verdeeld. ,,Maar dit jaar kunnen de Belgen het wel eens in aantal gaan winnen,” blikt Ria vooruit.

Door de ligging van De Hertenwei, aan de rand van landgoed De Utrecht, belooft de Lage Mierdse editie vooral een groene editie te worden. Enkel voor deze tocht werd er toestemming verkregen om de tocht voor een deel direct langs het riviertje De Reusel te leiden.

De grensparkwandelingen vonden eerder dit jaar al plaats in Mol, Eersel, Lommel, Valkenswaard, Eersel en Luijksgestel. Na Lage Mierde volgt op 22 augustus nog de Weebosch. De te lopen afstanden zijn 7-11-17 kilometer en het inschrijfgeld is laag: maximaal 2,10 euro.

De routes zijn geheel uitgepijld, maar de Van Ervens delen in lage Mierde wel routebeschrijvingen uit. ,,De deelnemers krijgen ook een dubbele inschrijfkaart, waarvan één deel bij ons achterblijft,” zegt Harrie. ,,Als iedereen zich na de finish afmeldt, weten we ook dat er niemand in de bossen achter blijft. We willen heel veel mensen laten starten, maar we willen ook heel graag dat ze allen finishen.”