Harrie jacobs zorgt voor de zorg met nieuwe zorgcooperatie

Zorg coöperatie ‘Dichtbij zorg’

 

ED juli 2014

 Lage Mierde – Er is veel zorg nodig maar toch wordt er veel gekort op de zorg. Door individuele werkers die als zzp’er aan de slag gaan en kleine zorgorganisaties te bundelen, willen Harrie Jacobs en Michel Simons uit Lage Mierde de zorg dichtbij gaan organiseren. Door het oprichten van een nieuwe zorg coöperatie, met de hele Kempen als werkgebied,  willen ze zorg mogelijk maken daar waar die nu tussen de al en het schip dreigt te geraken. Ze willen het zo voor kleine ondernemers in de zorg mogelijk maken om te ondernemen. “Door gezamenlijk de toelating voor de zorg aan te vragen, staan we sterker,” zegt Harrie Jacobs (61).

Hij heeft zelf zijn roots in de zorg, waar hij als maatschappelijk werker en later projectmanager werkte. Met een klein uitstapje als wethouder en later nog raadslid in Reusel-De Mierden, kent hij de hazenroute van de politiek. Met het nieuwe initiatief hoopt hij uit beide ervaringen te putten.

“We willen ons op een breed speelveld in de zorg gaan richten,” zegt hij. “Zo bemiddelen we op dit moment bij de Hollandershoeve in Reusel op het bieden van werkervaringsplaatsen, we doen dat samen met de praktijkschool Bladel. In Bladel hebben we een ruimte in beeld waar we dagbesteding aan willen gaan bieden voor een groep van 12-24 cliënten.”

Als Jacobs met de website op zijn laptop voor zich, aan tafel zit, schud hij de voorbeelden moeiteloos uit zijn mouw.

“Jonge ouderen die te groot wonen hebben er voordeel bij als ze tijdig hun woning aanpassen. Misschien zoeken ze ook iemand om de tuin bij te houden. Wij kunnen in zo’n situatie bemiddelen en vraag en aanbod bij elkaar brengen. Een tuinbedrijf en een bouwonderneming. Soms op basis van burenhulp en vrijwilligheid, een andere keer met een voordeel van gezamenlijke inkoop.

Maar net zo goed kan het gaan om het aanbieden van dagactiviteiten voor ouderen, het bundelen van zorgboeren en kleine praktijken zoals een pychologenpraktijk.

Natuurlijk wordt er door de overheid hard gesneden met het huidige WMO-beleid. Wij willen echter kijken waar nog mogelijkheden liggen. Nu gaan veel zzp’ers in de zorg zelf aan de slag omdat grotere organisaties een deel van hun mensen buiten zetten. Als één iemand ergens begint, kan hij geen ketenzorg bieden. In gezamenlijkheid met anderen kan dat wel.”

De rol van Michel Simons ligt vooral op het lak van marketing, toevallig ook zijn specialiteit.

“Het is niet alleen de uitvoer van de zorg maar ook het bij elkaar brengen van initiatieven. De marketing wordt daardoor ook steeds belangrijker,” kijkt Jacobs vooruit.

Iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van de nieuwe zorg coöperatie kan al terecht op de nieuwe website: www.dichtbijzorg.org.