Harrie Smolders sportman Reusel-De Mierden

 Maart 2018

De jaarlijkse uitreiking van de cultuurprijs in Reusel-De Mierden kreeg er dit jaar een evenknie bij: de sportprijs. Door beide prijzen op één avond uit te reiken, ontstond een stukje verbroedering tussen sport en cultuur. Het Reusels toneel (cultuur), sporttalent Mike Gerritsen en sporter Harrie Smolders uit Lage Mierde waren de grote winnaars.

Zijn sportjaar 2017 kon al niet meer stuk door alle successen die hij als springruiter boekte. Maar ook al werd hij gekroond met zilver op het Europees kampioenschap, goud bij de landenwedstrijd, trotse winnaar van de Global Championstour en de beste Nederlandse ruiter van 2017,  de titel sportman van Reusel-De Mierden ontbrak nog in zijn prijzenkast. Dat kan ook niet anders, want de prijs werd pas voor het eerst uitgereikt.

Daar waar omliggende gemeenten, zoals Hilvarenbeek, de sportprijzen al jaren omarmen, was dat nog niet het geval in Reusel-De Mierden. Het was een initiatief van de beheerder van het Hydra Sporthuis, dat de aanzet gaf. Afgelopen vrijdag keken tweehonderd belangstellenden en betrokkenen wie de fraaie beelden van kunstenares Trudy van Loon in ontvangst mocht nemen.

In elke categorie waren er minstens vier genomineerden en bij de cultuurprijs keek de jury vooral wie het breedste publiek bereikte. De prijs ging uiteindelijk naar het Reusels toneel, dat in 2017 een fraai openluchtspel bracht (Allen voor één). Marion Vosters, voorzitter en speler bij dit toneel, vindt het een erkenning voor het mooie werk dat geleverd was met een dito resultaat.

Bij de sporttalenten waren de verschillen ook klein. Het dilemma hoe je verschillende sporten met elkaar kunt vergelijken kwam aan de oppervlakte. Een kunstschaatsster, een BMX’er, een hardloper, voetballer en zwemmer stonden schouder aan schouder. Met zwemtalent Mike Gerritsen gingen de bloemen en het kunstwerk naar een veelbelovend zwemtalent. Hij heeft op dit moment al een aantal jeugdrecords van Pieter van den Hoogenband uit de boeken gezwommen, iets wat de jury zeker niet ontgaan was.

Voor de verkiezing van de sporter van het jaar, was de categorie indeling wel erg breed. Gehandicaptensporter Dennis van den Boomen nam het op tegen de korfbalteams van Rosolo en DDW en de individuele sporter Smolders. Het palmares van de springruiter over 2017 is zo immens dat over zijn verkiezing geen discussie hoeft te zijn. Bij de organisatie klonken al wel geluiden om een volgend jaar meer categorieën op te nemen, zodat de vergelijking beter plaats kan vinden.

Harrie Smolders was er overigens zelf niet bij, hij is al weer bezig om in zijn prijzenkast het nieuwe schap 2018 te vullen (op een concours in Duitsland).

De springruiter uit Lage Mierde heeft aan zijn succes in 2017 al mooie dingen overgehouden. Zo zorgen zijn contacten met de dochter van Bill Gates er voor, dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over het economische deel van zijn sport. Hierdoor kan hij zich optimaal richten op het sportieve deel. Hoe hem dat afgaat bewees hij ruim een week later, met zijn derde plek op indoor  Brabant. Dit soort successen legt hem ook geen windeieren, want alleen deze derde plek was goed voor 120 duizend euro!