Harrie Smolders wint opnieuw

 Oktober 2017

De Hoogemierdseweg in Lage Mierde begint steeds meer Oranje te kleuren. Nadat we vorige week konden berichten dat springruiter Harrie Smolders het grootste springtoernooi ter wereld – De Gobal Champions Tour- op zijn naam schreef en eerder al tweede werd bij het EK: Afgelopen week kwam daar de landenprijs van de Nationscup bij. De 37 jarige Lage Mierdenaar was daarbij de aanvoerder en slotruiter van het Nederlandse team. Door een weekend lang bij alle starts geheel foutloos te blijven, liet hij zien dat hij met recht de vlaggendrager van het winnende team was.

Regelmatig moet hij zich achter zijn oren krabben en zichzelf in het puntje van de neus knijpen: is het echt geen droom wat er op dit moment allemaal gebeurd? En telkens dezelfde conclusie: nee, het gebeurt alleemaal en ook nog eens hier en nu. ‘Hier’ was afgelopen weekend in Barcelona waar de beste landen tegen elkaar uitkwamen met hun beste vier ruiters, die zo het landenteam vormen. In de eerste ronde presteerde het Nederlands tam met behalve Smolders Jur Vrieling, Michel Hendrix en  Marc Houtzager in het team al prima. De Nederlandser lieten zien dat ze op scherp stonden, door als tweede de finale in te gaan. De acht landen die daar startten begonnen op zaterdag in die finale allen weer op nul strafpunten. Na een foutloze rit van Vrieling en een kleine tijdsoverschrijding van Henrdrix, viel alleen de score van Nederlands kampioen Houzager tegen. Omdat zijn resultaat weggestreept mocht worden, kon Harrie in de allerlaatste rit de klus afmaken. Op de rug van zijn hengst Don VHP lukt dat opnieuw. Het team van USA werd tweede, België derde.

Na de topdrukte van afgelopen weken heeft Harrie een maand om zich voor te bereiden op de allerlaatste rit in de Global Champions Tour. Deze vindt van 9-11 november plaats in Doha (Qatar).