Sport en cultuurgala Reusel-De Mierden

Harrie Smolders opnieuw genomineerd
Februari 2019
 
 
Als op 15 maart de sport- en cultuurprijzen in Reusel-De Mierden weer uitgereikt worden, zijn de Mierden daar goed vertegenwoordigt. Harrie Smolders uit lage Mierde, die vorig jaar al de titel Sportman van het jaar in ontvangst nam, dingt opnieuw mee naar die hoofdprijs. Maar vlak ook de andere kanshebbers niet uit, zoals het vaandelteam van SDO’39 dat bij de sportploegen genomineerd is. Voor de cultuurprijs komen drie van de vier genomineerden uit de Mierden.
Als het al moeilijk is om aan de top te komen, dan is het nog veel moeilijker om aan die top te blijven. Springruiter Harrie Smolders weet als geen ander wat dit betekent! Nadat hij in maart van het afgelopen jaar gekroond werd tot sportman van het jaar in de gemeente waar hij woont, was hij op de top van wat hij op dat moment kon bereiken. Hij had net de internationaal hoog aangeschreven Global Championstour gewonnen, zowel individueel als met het team waarvoor hij uitkomt. Hij stond nummer één op de wereldranglijst en alles wat er kon blinken blonk ook bij hem.
Nu, precies een jaar later is hij opnieuw genomineerd voor diezelfde sportprijs, maar inmiddels staat hij wel nummer 3 op de wereldranglijst. Bij de Global Championstour 2018 werd hij tweede, nog steeds een ongelofelijke prestatie.
“Dat het veel vraagt van man en paard om er week in week uit weer te staan, hoef ik niet uit te leggen,” zegt hij. “Ik kon tot deze hoogte stijgen, mede doordat ik twee toppaarden tot mijn beschikking had: Don VHP en Emerald. Vanwege zijn leeftijd, maar ook vanwege zijn fokkwaliteiten, doet Emerald nu een stap terug uit de springsport. Dat scheelt enorm veel, dat kan ik je zeggen. Zo’n paard kan niet de ene week in Nederland een wedstrijd winnen en volgende week in Amerika of Azië. De verplaatsingen vergen veel van zo’n paard en het is een hele tour om ze steeds goed in conditie en vorm te houden. Met twee toppers kon ik dat mooi afwisselen. Ik heb met Zinius weliswaar een goede tweede onder het zadel, maar het gat met wat daarna komt, is groot.”
Hiermee schetst hij ook meteen een van de belangrijkste doelen voor het komende jaar: het vinden en opleiden van jonge paarden die dezelfde resultaten kunnen behalen.
“Het is iets wat iedereen wil natuurlijk, je wil iets bereiken, met iets wat er nu nog niet is. Dat vraagt opnieuw veel van mens en dier.”
In hetzelfde weekend als de uitreiking van de sport- en cultuurprijzen in Reusel-De Mierden zijn, is er ook Indoor Brabant, waar hij aan deelneemt. Harrie laat speciaal hiervoor al de eerste wedstrijd van de Championstour in Doha schieten. Bij de tweede en derde wedstrijd in Mexico en Miami verwacht hij er wel bij te zijn.
Hiermee laat de Lage Mierdenaar al zien wat er allemaal komt kijken bij de ruitersport, het is dan ook niet voor niets dat in het verleden nog maar slechts één Nederlander hem voor ging als aanvoerder van de wereldranglijst (Albert Zoer stond ooit één maand op nummer 1). Harrie sloot in januari een periode van acht maanden af dat hij op de hoogste trede stond. Hij beseft als geen ander dat dat kleine stapje terug, nu weer mooie perspectieven biedt voor de toekomst: de uitdaging om weer opnieuw voor het hoogst haalbare te gaan. Dat dan het volgende jaar ook de Olympische spelen in Tokyo worden gehouden, maakt het extra spannend. Harrie zal zich hiervoor nog wel moeten kwalificeren en daarbij zal hij zeker nog wel terug denken naar dat ene moment in Rio de Janeiro, dat Emerald op het laatst dat ene balkje net aantikte. Het was op die Olympische spelen het verschil tussen alles of niets: het werd niets.
“Je moet ook nog doelen over houden voor in de toekomst,” weet Harrie. Met zijn 38 jaar kan hij in de ruitersport nog een grote toekomst hebben, maar sommige dingen moet je ook weer niet te ver vooruit schuiven.
Om opnieuw gekroond te worden tot Sportman van het jaar in zijn gemeente, heeft hij nog af te rekenen met twee gehandicapte sporters. Harrie weet als geen ander dat het soms appels met peren vergelijken is, daarom wenst hij de jury veel wijsheid toe. Bij de uitreiking van de prijzen is er dit jaar wel een onderscheid gemaakt in de individuele prestatie en de teamprestatie.
De genomineerden voor sporter van het jaar:

 • Harrie Smolders (Paardensport)
 • Dennis van den Boomen (Elektrisch Rolstoel Hockey)
 • Ruud Lauwers (Atletiek)
Sportploeg van het jaar:
 • Rosolo A1
 • Eerste elftal SDO’39
 • Meiden C van VC Pegasus
Genomineerden voor het talent van het jaar
 • Nick de Waal (BMX)
 • Lenne van Gorp (Kunstschaatsen)
 • Nina Bijl (Badminton)
De genomineerden voor de Cultuurprijs zijn:
 • Zanggroep Nova Hooge Mierde
 • Carnavalsvereniging “t Brouwersgilde Reusel
 • Familie van Herpt met expositie Telg Hooge Mierde
 • Lies Stokkermans, beeldend kunstenaar uit Lage Mierde