Harrie Smolders is er klaar voor

Moeder durft niet te kijken…

 augustus 2016

Enkele weken terug berichtten wij over de Olympische aspiraties van Harrie Smolders (36) uit Lage Mierde. De ruiter was toen nog in afwachting of hij ook daadwerkelijk geselecteerd zou worden voor de Spelen. Inmiddels is dat een gepasseerd station en zit hij in het Olympisch dorp in Rio, om er zowel individueel als met het landenteam deel te nemen aan de springwedstrijden. Samen met zijn paard, de hengst Emerald NOP, etaleerde hij de voorbije weken een grote vorm, maar zelf wil hij de hoge verwachtingen graag wat temperen.

 

 foto: Harrie eerder met een van zijn paarden bij de manege van zijn vader in Lage Mierde

Aan de keukentafel bij zijn ouders aan de Neterselsedijk in Lage Mierde pruttelt de koffiepot. Vader Toon Smolders zit met zijn pet op strategisch opgesteld. Met het ene oog ziet hij de enorme prijzenkast van Zijn zoon die een hele kamer in beslag neemt. Maar achter de kop koffie die zijn vrouw hem voorzet, is er vooral de trots. De trots dat zijn zoon op het allerhoogste niveau deelneemt aan de mooiste sportwedstrijd ter wereld. ‘Ook nog een tikkeltje trots op de deelnemende paarden waarvan er drie in de Mierden zijn gefokt,’ weet hij te melden. Toon fokte zelf het paard Zipper, dat voor Oekraïne uitkomt, Harrie van Loon fokte een paard dat voor Zwitserland uitkomt en Isabel Sponselee fokte het dressuurpaard van Edward Gal.

‘Maar als Harrie zelf gaat rijden kijk ik niet,’ kondigt moeder Nel aan. ‘Ik vind dat véél te spannend. Net als bij de wereldbekerfinale in Zweden, waar we aanwezig waren toen hij er tweede werd. Ik heb mijn ogen pas weer open gedaan toen hij de laatste balk gepasseerd was.’

Voor Harrie gebeurde er veel vanaf het moment dat ij hoorde van zijn selectie. Het was een enorm spannend gebeuren bij de landenploeg, waar slechts vier ruiters opgesteld staan. Omdat het Nederlands team zowel regerend Europees als Wereldkampioen is, zijn de verwachtingen hoog gespannen. De concurrentie in de breedte was dit keer enorm groot.

Na het verlossende telefoontje van bondscoach Rob Ehrens gebeurde er veel. ‘Ja, iedereen wou iets van me weten,’ zegt de ruiter. ‘Ik probeer het te benaderen als een gewone internationale wedstrijd, zoals ik er tientallen per jaar rijdt. Maar ja. Dit lijkt toch echt iets anders te zijn. Zo stonden de dopingcontroleurs bij onze pa aan de deur, terwijl ik daar niet was. Daarnaast moesten er meteen veel zaken geregeld worden voor Emerald. Het paard moet in quarantaine en ik wil toch graag dat hij in vorm blijft. Het is natuurlijk een groot logistiek gebeuren omdat er behalve ikzelf en het paard veel mee moet naar Rio. Van het voer, het tuig tot de kleding en de verzorgers.’

De week voorafgaand aan zijn eerste wedstrijd in Rio stonden voor Harrie nog de wedstrijden voor de internationale Global Champions Tour in Valkenswaard gepland. Dit wereldwijde circuit deed net nu Nederland aan en hij wilde er dolgraag nog aan deelnemen. ‘We hebben daarom in goed overleg besloten om een dag later naar Brazilië te vertrekken,’ legt hij uit.

Op dit moment is zowel Harrie, zijn paard en de rest van het team in het Zuid Amerikaanse land. De wedstrijden zijn op zo’n twintig minuten van het Olympisch dorp en Harrie verwacht er de nodige Nederlandse toeschouwers. Daarbij zal ook zeker zijn vrouw Inge zijn, al viel het voor haar niet mee om last-minute nog iets te boeken. Doordat de selectie pas laat bekend werd gemaakt kon ze pas laat een accommodatie zoeken, waardoor ze nu op twee uur rijden van de wedstrijdplek zit.

 Met nog enkele dagen te gaan voor de eerste wedstrijd, begint voor Harrie nu de fijntuning. Zelf goed in vorm zijn, zijn paard met de juiste scherpte in de ring krijgen en dan cool blijven op het moment dat het moet gebeuren. De eerste week na de selectie werd zijn website al meer dan 100.000 maal bekeken, en wie weet wordt dat komende week overtroffen.

Harrie rijdt zijn eerste wedstrijd aanstaande zondag, bij de individuele kwalificatie. Dinsdagmiddag (na 15.00 uur) volgt de teamkwalificatie, een dag later gevolgd door de teamfinale. Op vrijdag 19 augustus wordt het springtoernooi afgesloten met de individuele finale. Dan zal duidelijk zijn waar Harrie met zijn team staat. Dan durft moeder Nel haar ogen weer open te doen en zal vader Toon weer onder zijn pet krabben: jonge jonge toch.

 foto: vader Toon kijkt vanonder zijn pet met spanning uit naar de wedstrijden van Harrie. Zodra hij die de laatste hindernis gepasseerd is, moet hij moeder Nel waarschuwen om haar ogen weer open te doen