Drempels weg voor rolstoelers
Aparte rolstoelplaatse bij NK Veldrijden

Hilverbode november 2012

Mensen in een rolstoel lopen nog vaak tegen drempels aan en als toeschouwer bij een evenement kijk je al snel tegen een rij ruggen of jassen aan. Maar niet bij het NK veldrijden op zondag 13 januari aanstaande op de Beekse Bergen. De stichting die er in Tilburg voor zorgt dat ook de niet mobiele medemens bij een evenement kan zijn, zorgt dat ook de Bekenaren met een handicap bij het NK veldrijden kunnen zijn.

‘Iemand die toevallig een handicap heeft, kan nog net zo goed genieten van een wedstrijd of ander evenement,’ zegt stimulator Harrie van Baardwijk uit Tilburg. Nadat zijn vrouw in een rolstoel belandde merkte Harrie van Baardwijk hoe moeilijk het is om bij een evenement aanwezig te zijn én om nog iets te zien ook. Hij besefte dat hij als gezond persoon de mogelijkheid had om voor deze doelgroep op te komen en dat deed hij ook.

De Tilburger richtte samen met andere een stichting op die voor de rolstoelers opkomt: stichting rolstoelplaatsen bij evenementen Tilburg.

 Hilvarenbeek

 Het NK Veldrijden doet in het weekend van 13 januari Hilvarenbeek aan. Met de Beekse Bergen als gastheer beloofd de wedstrijd voor alle categorieën spannend te worden. Met burgemeester Ryan Palmen en oud Wereldkampioen Henk Baars in het comité van aanbeveling, is Hilvarenbeek goed vertegenwoordigt. Henk Baars over het initiatief van Van Baardwijk: ‘Ik vind het een meer dan goede zaak dat ook mensen in een rolstoel bij zo’n evenement kunnen zijn. Dat ze dat op een plaats kunnen zitten waar ze de wedstrijd goed kunnen volgen, is een voorwaarde. Als we daar niet voor zorgen hebben ze er nog niets aan.’ Van Baardwijk, die met zijn vereniging doorgaans in Tilburg actief is, wil voor het NK veldrijden nadrukkelijk rolstoelers uit Hilvarenbeek en directe omgeving uitnodigen. Voor degenen die daarvoor in aanmerking willen komen, zijn er geen kosten aan verbonden. Ze moeten zich van tevoren wel aanmelden via de website: www.rolstoelplaatsen-evenementen-tilburg.nl.  Na het aanmelden krijgen de deelnemers nog een aparte uitnodigingen. De wedstrijd bij de dames en aansluitend de elite heren begint die dag om 13.30 uur, van de toeschouwers wordt verwacht dat ze voor 13.00 uur aanwezig zijn. Van Baardwijk legt uit hoe de organisatie voor die dag in elkaar steekt.

‘Rond het NK-parcours, dat voor een deel langs het strandbad loopt, is op een vrachtwagen een verhoogde zitplaats ingericht. De deelnemers gaan met een laadklep omhoog en om dat ze dicht bij de finish zitten hebben ze een goed zicht op de wedstrijd.’

Harrie van Baartwijk. Als persoon wil hij niet in de picture staan, het liefst knijpt hij er af en toe een paar maanden tussenuit. Maar zodra er een evenement is waar rolstoelers bij kunnen zijn, staat hij op en neemt het initiatief. Nu ook voor de Bekenaren Dan heeft deze doelgroep in hem de beste ambassadeur.

 

fotoHarrie van Baardwijk bezig met de organisatie van het NK.