Vrijwilligerspenning voor 25 jaar graven graven

Harrie Vermeulen Netersels stille kracht
 
ED maart 2010
Netersel – Harrie Vermeulen (76) was gisteren (zondag 28 februari) verrast toen de pastoor alle 93 kerkgangers naar de Poel dirigeerde. Daar aangekomen werd zijn verrassing compleet toen burgemeester Swachten hem op stond te wachten met de Vrijwilligerspenning van de gemeente Bladel.
“Okee, ik delf al ruim 25 jaar alle graven hier in Netersel, ik mag wel zeggen dat het mijn specialiteit is.” Als Vermeulen aan het woord is klinkt het eerlijk en oprecht, hij heeft het niet nodig om te overdrijven, er zijn getuigen genoeg van zijn werk. In dit geval stille getuigen.
“Aanvankelijk deden we dit werk met zijn tweeën maar later bleef ik alleen over. Door aangescherpte Arbo-regels mag ik het nu niet meer alleen. Er zou teveel risico zijn. Dat is natuurlijk grote onzin maar goed, ik heb nu enkele jongeren die mee helpen, kan ik het vak meteen een stukje aan hen leren.”
Het geheim van een goed graf schuilt volgens Vermeulen in de juiste maten maar ook om het gedolven gat goed af te schermen. “Meestel gebruik ik planken, voor je het weet stort een zijkant in en dan ben je verder van huis.”
De lijst met vrijwilligersactiviteiten op en rond de kerk is veel langer dan grafdelver alleen. Hij verhardde er in zijn eentje de paden, ontwierp en bouwde de dorpskerstal mee en wat al niet meer.
“Ik ga maar door zo lang ik kan,” zegt hij. “Ik hoop nog zeker anderhalf jaar zo voort te gaan, dan staat de gouden bruiloft op de kalender. Dat zou een mooie bekroning op mijn leven zijn.”
En als het helemaal over is?
“Het graf van mijn beide ouders is nog intact, ik heb aangegeven dat ik er ooit bij wil komen liggen. Dat geeft niet al te veel verrassingen, de omgeving ken ik al.