Kunst, kitch of curiosa?

 ED maart 2015

 

foto: Lies vd Put, Jo Hendrikx en Ellie Lavrijsen bestuderen de zaken van de heemkunde.

Reusel – Het schilderij dat al jaren aan de muur hangt en ineens van een bekende meester blijkt te zijn?  Of het erfstuk van oma dat ineens meer waarde heeft waardoor zelfs je verzekering het niet kan dekken?

De Heemkundekring Reusel organiseert op zondag 15 maart het Kunst en Curiosa evenement, waarbij iedereen voorwerpen op hun waarde mag laten analyseren. Voor de beoordeling zijn twee gerespecteerde kunsthistorici aanwezig: Paul Dumay voor schilderijen en Erik Rijnders voor de overige (kunst)voorwerpen. Om de drempel laag te houden is de beoordeling geheel gratis, tevoren aanmelden is ook niet nodig.

Bij de Heemkundekring hebben ze hoge verwachtingen van het evenement.  Elly Lavrijsen van de Heemkundekring: Vrijwel iedereen heeft thuis wel enkele dingen aan de muur of op de kast staan, waarvan je de waarde niet kent. Als je het nooit door een kenner laat beoordelen, dan blijft het voor altijd onduidelijk of het een bepaalde waarde vertegenwoordigd.”

Lies van de Put van de Heemkundekring is realistisch genoeg om te weten dat zeker 95% van de te beoordelen voorwerpen niet spectaculair zal zijn. “Maar je zal maar net degene zijn die met een erfstuk komt en het blijkt een pareltje te zijn.”

Om de privacy te waarborgen krijgt iedereen na de beoordeling van zijn stuk de keuze om de waarde met het publiek te delen. “Dat is vooral voor degenen die echt iets kostbaars blijken te hebben,” zegt Ellie Lavrijsen. “Maar omgekeerd kan natuurlijk ook”.

Het Kunst en Curiosa evenement start op 15 maart om 13.00 uur in de huidige Heemkamer aan de Groeneweg 1 A in Reusel.