HILVERBODE JULI 2010

 

Henk Baars zijn laatste kunstje

 

Beekse en Diessense ATb’ers in marathon

Diessen – Oud wereldkampioen Henk Baars(49) heeft zijn fiets nog steeds niet definitief aan de haak gehangen. Zaterdag 17 juli 2010 neemt hij deel aan de super marathon in de Salzkammergut (Oostenrijk). Tegelijk met hem trekken nog achttien Baars Bikkers het Oostenrijkse hooggebergte in voor hun marathon, vier van hen, waaronder ook Baars, rijden er zelfs de dubbele marathon van 211 km, goed voor 7000 hoogtemeters.

Een week eerder, op zondag 11 juli, staan er vijf Hilvarenbekenaren van de Bikse Bike Boys aan de start van de Dolomititie Superbike in Italië. Het is hun uitdaging om daar de 110 kilometer te volbrengen in de toppen van de Dolomieten.

 

 

’Ik weet eigenlijk niet wat het is,’ zegt Henk Baars als hij er weer een stevige training op heeft zitten. ‘Telkens als ik een uitdaging zie heb ik een doel, het geeft een kik om naar dat doel toe te werken en te kijken of er nog grenzen te verleggen zijn. Ik wordt volgend jaar vijftig en zocht nog één keer de ultieme uitdaging.’

Deze ultieme uitdaging ligt in dit geval in de Oostenrijkse bergen rond het stadje Bad Goisern. De reguliere marathon waar vijftien van zijn Baars Bikers starten voor de 105 kilometer lange marathon is al een serieuze uitdaging.

Maar grenzen zijn er om te verleggen en samen met Jack Harbers en Rob van Gestel (beiden Diessen) en Jan Willem Heidmeijer (Tilburg) vertrekt Henk voor de dubbel.

‘De start is s morgens om 5.00 uur en we verwachten zeker dertien tot veertien uur onderweg te zijn. In de voorbereiding hebben we veel in Limburg en de Ardennen getraind en ook de wegen in de Belgische Kempen hebben we regelmatig doorkruist. Toch blijft het zwaar, mede door de hoogte die overwonnen moet worden.’

Baars rekende uit dat hij zeker 6000 calorieën zal moeten verbranden om de tocht te voltooien. ‘Dat is vergelijkbar met wat je normaal in vier dagen eet. Het is een hoeveelheid die je lichaam op één dag niet kan verbranden, daarom moet je door training veel energie opslaan in je lichaam. Sinds kort eet ik voor ik ga fietsen, ik was dat helemaal niet gewend. Het zal vooral een kwestie worden van goed doseren.’

 

Midlife  

 

Van een midlife crisis wil Baars nog niet spreken, ook al komt Abraham zijn kant op. ‘Door het sporten voel ik me fit. Natuurlijk heb ik een druk leven door de fietsenzaak en alles wat er bij komt kijken. Er zijn wekelijks tientallen redenen om niet te gaan fietsen maar door dat net wel te doen blijf je fysiek fit en maak je je hoofd op tijd leeg.’

Ook zijn clubgenoten Jack Harbers en Rob van Gestel bereidden zich goed voor op de dubbel.

Van Gestel ging zelfs op trainingsstage in de Franse Alpen en Harbers reed diverse lange tochten in de Belgische heuvels.

Een goede voorbereiding was er ook voor de Bikse Bike Boys. Jos Horrevorts, Frans van Zon, Rob Derks, Pietje Kiemeneij en Kees van Gestel schreven twee jaar terug al de Salzkammergut op hun palmares. Nu gaan ze met de Dolomitie Superbike op zoek naar nieuwe hoogtepunten in hun sportieve carrière.