Tomatensoep-Gluhwijn 10-1

Bij Henk Braat valt de Gluhwein goed

Januari 2017

 Hooge Mierde - ,,Hier wordt ik weer een klein beetje warm van,” zegt mountainbiker Henk Braat (54) uit Bladel. Met een warme bivakmuts onder zijn helm, neemt hij een slokje van de glühwein bij de atb-tocht van de Antilopen in Hooge Mierde. Op één kilometer van de meet staat de glühwein naast de tomatensoep te dampen.

Henk Braat laat zich de gluhwijn goed smaken

,,Heel typisch, de eerste fietsers die langs kwamen hadden alleen oog voor de glühwein, maar daarna was het vooral tomatensoep,” zegt Heidi de Kort van de organisatie. Normaal gesproken rijdt ze zelf ook tussen de meute, maar nu haar clubje de tocht organiseert draait ze mee in de organisatie. Bij de laatste pauzestop knispert de het vuur in de vuurplaats en onder een mooie overkapping worden de harten weer verwarmd.

,,Het was niet makkelijk om tot aan hier te komen,” zucht Henk Braat. ,,Beetje klotejaar gehad doordat ik zonder werk kwam. Ik volgde een omscholing tot fietsenmaker, wat me nu goed uitkwam. Gisteren heb ik nog de trapas van mijn fiets vervangen, daardoor kon ik vandaag hier starten. Ik heb gekozen voor de 25 kilometer route, die was me al zwaar genoeg.” Bij de verzorgingstafel kiest hij voor de glühwein en hij laat het zich goed smaken.

Diessenaar Jos Bakkers gaat voor de tomatensoep. Hij startte op de marathonafstand van 55 kilometer, maar stak in het laatste deel een stukje af. ,,Het was goed te rijden. Het lastigste deel zijn de korte stukken asfaltweg die je oversteekt. In de bossen was het echt prachtig.”

Prachtig is ook het woord dat eruit komt bij Annemiek Robs die tussen haar vriendinnen aan de soep slurpt. Ze kwam helemaal vanuit Chaam naar Hooge Mierde. ,,Dit is de best verzorgde tocht uit de hele omgeving,” zegt ze. ,,voor slechts vier euro inschrijfgeld preparen ze een meer dan mooie route en de verzorging is zo geweldig goed: wij komen niets tekort. Ik liet vanmorgen met mijn man de kinderen bij de oppas en we zijn samen hier.” Ze lepelt met de soep ook de warmte naar binnen en ze geniet verder, terwijl de damp van haar hoofd opstijgt.

Het vuurtje van de vuurplaats blijft branden en de glühwein dampt nog wat na als de mountainbikers weer vertrekken voor hun laatste kilometer. De finish is in zicht.

Ook de Baars bikers present bij de gluhwijn-stop