Streetball Masters nu op Vrijthof

 Hilverbode mei 2015

 Het circuit van de Streetball Masters beperkt zich in Nederland doorgaans tot de grote steden, maar zondag is het Vrijthof in Hilvarenbeek hét walhalla voor de basket spelers. De Streetball Masters is een tour met een speelveld bezetting van 3 personen op een half basketbalveld. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is de animator, met als ultieme doel de finale van het NK en daarna nog een Europese tour. In Hilvarenbeek hebben de Biks Shots het toetje voorafgaand aan het hoofdgerecht, met het Be a Star project voor basisscholen.

Sportiviteit – Teamwork – Acceptatie en Respect. De eerste letters vormen het woord STAR, de Beekse basketballer gebruiken dit project om aandacht voor pesten te vragen.

Henk Schottert, de voorzitter van Biks Shots legt uit: ‘Pesten is op veel plaatsen aan de orde, het kan in elke schoolklas spelen. Zo is er een verhaal bekend van een van Nederlands beste basketballers ooit: Henk Pieterse. Hij is nu 2.11 meter groot en niemand zal hem nog pesten. Toch week hij als jongere met zijn lengte af van de middelmaat, waardoor hij gepest werd. Nu geeft hij clinics over pesten door het hele land. Wij zijn er trots op dat hij zondag twee van die clinics voor ons verzorgd.’

Speelveld.

De Vrijthof in Hilvarenbeek heeft veel uitstraling. De ruimte tussen kerk en kroegen, met de kiosk en de oude Lindenboom er tussenin. Zondag beheersen zes basketbalvelden en een tribune het terrein, waar de wedstrijden van 3 x 3 spelers plaats zullen vinden. De baskets hangen daarbij op peanuts hoogte, ofwel lager dan normaal.

In de ochtend van 10.00-13.00 uur treden leerlingen van zeven scholen uit de gemeente Hilvarenbeek aan. Aan de voorronde op de scholen deden maar liefst 650 leerlingen mee, de winnaars uit de voorronde strijden in diverse leeftijdscategorieën om de prijzen. Maar het Be a Star project is meer dan een wedstrijdje basketbal spelen. Een van de onderdelen uit de voorronde was het bepalen wie er aan de clinics van Henk Pieterse deel mocht nemen. Alle leerlingen maakten hiervoor een tekening rond het begrip pesten, twintig geselecteerden daaruit zijn de deelnemers aan een van de clincs.

De andere clinic wordt gevormd door afgevaardigden van elke deelnemende klas. De leerlingen hebben uit hun midden daarvoor zelf iemand aan mogen wijzen: iemand die zich op bijzondere wijze ambassadeur heeft getoond voor (ofwel tegen) het pesten. De echter STARS dus!De grote Streetball Masters speelt zich af vanaf 13.30 uur. Het is een onderdeel van een Nederlandse tour, een tour die zich in de maanden mei-juni-juli afspeelt en waar eerder een team van Biks Shots al eens hoge ogen gooide.Rond de basketbalwedstrijden en de clinics zijn er DJ’s aanwezig om de juiste sfeer te laten horen. Ook zijn er demonstraties Streetdance en een dunk-contest.

Biks Shots, de organisator is een vereniging met zo’n 130 leden. Ze bestaan dit jaar 44 jaar en ze focusten de laatste vijf jaar specifiek op de jeugd. Dit betaalt zich binnen de vereniging al uit met successen op (Zuid) Nederlands niveau van verschillende jeugdteams.