’Hilvaria boven al’
Voor Henk Verburg maar één hobby
 
Je hebt een passie, het geeft je een doel. Op bezoek bij mensen die vanuit hun passie de uitdaging aangaan. Grenzen worden opgezocht en soms gepasseerd, waar liggen de drijfveren en tot hoever wil iemand gaan?
Henk Verburg voetbalde tien jaar in het eerste van Hilvaria maar daarna werd hij pas echt onmisbaar voor de club. Al ruim veertig jaar (!) stopt hij elke vrije minuut in de vereniging. Hij pompt er de ballen op, zorgt voor de trainings- en wedstrijd indeling en is de vraagbaak voor iedereen.
 
’Ik voetbalde bij Noad toen zich daar Piet Dankers aanmeldde. Toen Piet later weer terug naar Hilvaria ging ben ik met hem meegegaan, om er nooit meer te vertrekken.’ Aan het woord is Tilburger Henk Verburg (62). Op de accommodatie van Hilvaria kent hij elke spriet gras die er groeit. Doordat hij er al veertig jaar lang al zijn vrije tijd doorbrengt groeiden er ook zijn kinderen op. Ook zijn vrouw komt met hem mee. ‘Anders ziet ze me nooit,’ grinnikt hij.
 
Regelaar
 
In de bestuurskamer kun je hem tegen komen, maar net zo goed in het ballenhok onder de tribune. Hij zette dit jaar een systeem op waarbij elk van de veertig teams eigen ballen heeft terwijl er voor de wedstrijden aparte gebruikt worden. Het indelen van de kleedruimtes en de wedstrijdvelden doet hij thuis want met 32 jeugdteams en zestien thuiswedstrijden per zaterdag is dat een zeer lastige klus geworden
‘Het grappige is dat het maar net lukte om destijds mijn overschrijving naar Hilvaria te regelen,’ zo kijkt hij terug. ‘We moesten s avonds de papieren nog zelf naar Den Haag brengen anders waren we een dag te laat en was het niet doorgegaan’.
Bij Hilvaria moeten ze daar niet aan denken want wat zou de club moeten als er geen Henk Verburg was?
 
Werkman
 
Henk Verburg werkte 42 jaar bij Philips toen hij te horen kreeg dat zijn fabriek ging sluiten. Hij voelde zich nog te vitaal om thuis achter de geraniums te gaan zitten. Ander werk was er niet en daarom werd het nog meer Hilvaria. Nu is hij begeleider van het eerste elftal, en hij trainde er de jeugd van de A tot de C. Hij zat in de jeugdcommissie en was ooit nog samen met Wim Simons coach van de selectie.
Vrijwel elke dag is hij met taken van Hilvaria bezig maar de zaterdag is toch echt zijn dag. Smorgens om acht uur passeert hij het hek om de papieren voor die dag klaar te leggen. De ranja- en theebonnen moeten geschreven worden en alle indelingen worden opgehangen zodat ook bezoekende clubs zien in welke kleedruimte en op welk veld ze terecht kunnen. Als er op De Roodloop een ploeg kampioen wordt, wordt dat gevierd volgens het <I>Henk Verburg concept<I>: allemaal een snoepzak en de liederen <I> We are the champions<I> en <I> het Hilvaria clublied<I>. Als hij het mee mag maken dat het eerste elftal nog eens kampioen wordt mag wat hem betreft ook het Nederlandse volkslied schallen.
Henk Verburg. Regelend, sturend en organiserend. De F6 heeft er een leider bij? Okee, namen worden genoteerd en in het systeem ingevoerd, meteen geregeld.
Hilvaria wil tijdens de jubileumfeesten de inzet van Henk niet ongemerkt laten gaan en er op gepaste wijze aandacht aan besteden. Het is Henk niet ontgaan. Maar wat er gebeurd? Dat weet zelfs Henk Verburg nog niet!
 
foto:Henk Verburg tussen de jeugd.
HW 2007