Vakantieparken in de Mierden verpieteren
 
November 2018
 

Op onderstaande verhaal volgde al snel reactie van mensen die vurig hopen op een bruisend vakantiepark in de Mierden. Ondanks de reacties dat er al verbeteringen aan komen, zijn die nog niet overal waarneembaar. Voorlopig blijft daarom de wens de vader van die gedachte.
 
Het gaat niet goed met wat ooit twee mooie bloeiende vakantieparken waren in De Mierden. Op het Zwartven in Hooge Mierde is de politie kind aan huis om te bemiddelen bij ruzies en om op te treden bij overlast. Van seizoensrecreatie is hier nauwelijks nog sprake. Nog bonter is het bij vakantiecentrum De Hertenwei in Lage Mierde. Illegale permanente bewoning en sluiten van voorzieningen. De horeca ging plots op de knip en kinderen moesten er stoppen met hun zwemles. Degenen die er nog met hun tent staan zijn helemaal klaar: die kunnen er niet meer naar de toilet.
Bij de ingang van het park aan het Wellenseind in Lage Mierde is het enige leven dat er is, achter de deur van de receptie. Een bordje geeft aan dat die enkel van 10.00-12.00 uur open is. De man die achter de balie staat, wil niets zeggen over de huidige situatie waarbij diverse gebouwen van het ene op het andere moment op slot gingen en verwijst naar een persbericht dat later deze maand uit zal komen.
Even verderop staat een eenzame tent op een verder leeg grasveld. Een slagboom moet de barrière zijn tussen de ingang en de toegang naar de huisjes, maar bewoners weten dat je die met een druk op een knopje open kunt krijgen.
Op een afvalcontainer ligt een berg vuilniszakken, de ruimte er omheen oogt al net zo troosteloos.
Vaste bewoners en gebruikers van vakantiepark De Hertenwei in Lage Mierde, maken zich grote zorgen om wat er allemaal gebeurd.
“Dit is echt heel slecht,”zegt een van de elf vaste bewoners op het park. Hij wil niet met zijn naam genoemd worden en zegt al bedreigd te worden door de onenigheid die er op het park is.
“Diverse mensen wonen het hele jaar in een woning met vakantiebestemming: illegaal dus,” zegt hij. Net die bewoners bellen om een scheet de handhaving van de gemeente en menen om alles overlast te ervaren. Iemand die kampeert zit s avonds graag buiten, maar een aantal bewoners willen rust en dat botst. Tot voor kort zaten er ook veel arbeidsmigranten, die hebben ook net iets andere gewoontes. Als je dat niet kunt zien, botst het opnieuw.”
Navraag bij de gemeente wijst uit dat er wel het voornemen is om te handhaven op illegale permanente bewoning, maar pas in 2019 zal dat concreet opgepakt gaan worden.
De bewoners hebben inmiddels zelf onderzoek gedaan naar de achtergrond van Europrojecten Nederland Holding B.V. die het park onlangs kocht, nadat eerdere kopers er al een potje van maakten.
De bewoner over de situatie: “Het lijkt een impasse, waarbij iedereen wacht op iedereen, maar intussen gebeurt er niets en wordt ons eigendom elke dag minder waard.”