Geen water maar wel een schipper
Familie Rossiau bracht een bijnaam mee naar Hooge Mierde
 
Augustus 2019

Rob en Ellie van de Laar voor hun huis van de Schipper

Rond 1900 besloten binnenvaartschipper Jan Rossiau met zijn vrouw Anna hun schip te verkopen en aan wal te gaan. Van de opbrengst kochten ze in het grensdorpje Hooge Mierde een woning met winkel en cafeetje. Op twee kilometer van de Belgische grens waren ze ver weg van het water dat ze altijd bevaren hadden. Daarvoor in de plaats kregen ze de gele zandgrond van dn Hooge Duin, de vriendelijkheid van hun nieuwe dorpsgenoten, maar ook voor eeuwig hun bijnaam: die van de Schipper.
De Rossiau’s waanden zich midden op de heide, mede daarom kreeg hun nieuwe uitbating de naam Heidebloem, maar latere uitbaters gingen weer terug naar de bijnaam die Hooge Mierde de Rossiau’s gaf: De Schipper. Hiermee werd voor altijd de naam Rossiau aan De Schipper verbonden.
Ruim een eeuw later, in 2001, werden de Rotterdammers Rob en Ellie van de Laar verliefd op een huisje in Hooge Mierde. Maar hoe leg je steeds aan die dorpsgenoten telkens uit in welk huis je nu precies woont? Als ze het duidden was de reactie steevast: ‘O, dat is het huis van de schipper’. ”Dat vonden we wel een leuke naam en bovendien bespaart het ons veel uitleg,” zegt Rob als hij er over verteld. Hij besloot zijn huis dan ook maar definitief die naam te geven.
Rob en Ellie van de Laar groeiden in Rotterdam en Ridderkerk op. Ze maakten regelmatig kennis met Brabant en die ervaring was altijd positief: daar werd een zaadje geplant om er ooit het paradijs te betreden. Kort na de oorlog ging Rob met zijn vader in Gilze naar een vakantiekamp, dat zijn vader leidde. Hij zag Brabant met al het groen en vooral de ruimte die er was. Ook de fijne mensen die hij er ontmoette maakte indruk. Later in zijn leven ging hij vaak in Brabant op vakantie,  en het verlangen dat al ontstond in de veertiger jaren, ontkiemde steeds verder. In 2001 waren de kinderen het huis uit en besloten ze de stap te zetten. Ze zetten een cirkel vanaf Breda/Tilburg naar het zuiden, het werd Hooge Mierde. Via een bevriend makelaar kregen ze de tip dat er aan de Corneliusstraat een huisje  te koop stond. Ze gingen kijken en werden er meteen verliefd op.
In het midden van de vorige eeuw liepen de zaken met het café aan der Hoogstraat zo goed, dat Jan en Anna Rossiau er een huis bij kochten: dat lag aan de Corneliusstraat 26, ook in Hooge Mierde.
Café De Schipper ging later over in andere handen en heet nu café den Hoek.
De voormalige binnenvaarschippers Jan en Anna Rossiau zijn al jaren overleden, maar hun klein- en achterkleinkinderen zorgen er voor dat de naam Rossiau nog steeds in Hooge Mierde voor komt. Maar het is opvallend dat het huis aan de Corneliusstraat de bijnaam van de Rossiau’s blijvend uitdraagt door de letters op de muur.
“Voor ons is dit gewoon leuk,” zegt Rob. Na zijn komst naar Hooge Mierde integreerde hij snel. Nu is hij voorzitter van de dorpsraad en samen met Ellie heeft hij in Het huis van de schipper een inloopochtend  voor ouderen uit de buurt georganiseerd. De woning was ooit nog een periode postkantoor, blijvend te zien aan het loket tussen de kamer en de gang. Buiten in de grote tuin  bloeien de hortensia’s en zit Ellie tussen de bloemen een boekje te lezen. Het is het paradijs dat ze zochten, voor hen het mooiste stukje van Brabant! Als een schipper zonder boot, maar wel in het huis van de schipper.