Echte kenners gaan voor de Wittekop

Het lekkerste Brabantse biertje werd gekozen in Hilvarenbeek

 

September 2017

 Met een enorm gevoel van opluchting nam Huub van Dijk van zijn eigen bierbrouwerij Belgica, de titel Lekkerste bier van Brabant in ontvangst. De inwoner van made had een enorm slecht jaar door problemen met zijn gezondheid. Dat De Wittekop, het enige biertje dat hij brouwt genomineerd werd tot Brabants lekkerste, was al een hele eer voor hem. Met de beker in handen kwamen ook de eerste emoties.

Huub van Dijk werd afgelopen jaar geconfronteerd met een ernstige ziekte. Het kostte hem nagenoeg zijn stem!. Met de trofee voor het lekkerste Brabants biertje voelt hij zich weer wat beter.

Lekkere biertjes, wie is er tegenwoordig geen kenner of deskundige? De hype om steeds maar lekkerder biertjes te produceren en natuurlijk ook te proeven, kreeg op het Hilvarenbeekse Vrijthof een mooi podium met de uitverkiezing tot Brabants lekkerste. Naast de Witttekop van Huub van Dijk waren de Rhodesian van Roel Buchem en de herfstbock van De Roos-brouwer Mark Vriens genomineerd. De jury was samengesteld uit drie erkende bierproevers met de gewezen boswachter Frans Kapteijns als voorzitter.

Voorafgaand aan het bekend maken van de prijs, was het laagdrempelig proeven bij de bierkraampjes die op het Vrijthof in carré opgesteld stonden. Van blond tot donker bier, van bitter tot zoet. Alle hop-smaken waren wel ergens te proeven en wat het ene biertje er aan tekort kwam had een ander wel weer teveel.

“Uiteindelijk komt het neer op de perfecte combinatie van de ingrediënten,” legde Huub van Dijk uit. Met de grote trofee in handen en een reischeque onder zijn arm geklemd, zochten zijn emoties een uitweg.

“Echt, dit is een climax zoals je je niet voor kan stellen,” legde hij uit. “Ik ben al vanaf 1999 bezig met het brouwen van bier. Na een opleiding tot zytholoog, volgde ik nog een opleiding in België. Ik maak deel uit van een clubje liefhebbers die in hun vrije tijd lekker bier willen maken. We hebben veel tijd besteed om de juiste ingrediënten bijeen te brengen. We brainstormden dan over de hopsoorten en probeerden diverse variaties uit. Omdat ik overdag nog werk bij een installatiebedrijf, moest het allemaal in de vrije uurtjes gebeuren. Uiteindelijk kwam de Wittekop tot stand, het was een bier waar ik echt in geloofde. Het is een mooie match tussen fruitig, hoppig en kruidig.

Samen met mijn vrouw Yolanda hebben we veel tijd besteed aan het afronden van de productie. We hebben nu niet meer dan 5000 liter geproduceerd, een productie die tot stand kwam in het Belgische Helchteren. Dat we nu als eerste eindigen is een grote verrassing, het voelt ook als een beloning.

De Wittekop is een blond doordrinkbare saisonbier van 6,5%. Het is te verkrijgen bij gespecialiseerde biercafés en via de website belgica.nl.

Roel Buchen (25) van brouwerij Frontaal uit Breda, is een van de jongere zhytologen in Brabant. Dat hij met zijn Rhodesian barley wine van liefst 11,3% tweede werd, voelde ook voor hem dubbel: die klassering bereikte hij vorig jaar ook al. “Ik deed ervaring op in Australië en heb nu mijn eigen brouwerijtje.  Daar komen zo’n twintig verschillende bieren tot stand, de namen die de bieren krijgen zijn ontleend aan de namen van rookpijpen.”

Het geheim om de Rhodesian te perfectioneren ligt volgens de Frontaalbrouwer bij het langer doorkoken van de basis om het Majaareffect optimaal te verkrijgen. De enigszins zoete smaak die door het karamelliseren ontstaat, is duidelijk in het eindresultaat te proeven.

Het zilveren biertje van Roel Buchem is in Hilvarenbeek bij de Zwaan te verkrijgen, daarnaast ook bij diverse Tilburgse café s.

Mark Vriens van de Beekse brouwerij De Roos zag zijn herfstbock rijkelijk uit de tap stromen. Met de derde plaats was hij zeker tevreden. “Het bier is 8.0% op de tap en 8,4% in de fles,” legt hij uit. “Het verschil is te verklaren door de nagisting op de fles.”

Ook Vriens was flink in de weer met diverse ingrediënten om de lekkerste combinatie te verkrijgen. “We hebben aan de herfstbock onder andere chocolade mout en Munich Hoppe toegevoegd,” verklapte hij.

Ook de bronzen herfstbock is slechts in een beperkte hoeveelheid gebrouwen maar het voordeel voor alle bekenaren is dat hij natuurlijk wel goed in Hilvarenbeek te verkrijgen is.

 

 Mark Vriens, de brouwer van de Roos was tevreden met brons