Het stinkt in Brabant

 ED maart 2011

Hulsel/Netersel – Het doemscenario met een explosie van varkens die in  megastallen vet worden, krijgt zaterdag landelijke publiciteit in een documentaire van Zembla. Het actualiteitenprogramma profileert zich dit jaar door achtergrond reportages zoals afgelopen week over de bijensterfte.

De niet te stoppen varkensboer krijgt in het programma de camera op zich gericht, ook diverse burgers die actie voeren om de megastallen te weren komen aan het woord.

De programmamakers filmden voor het programma, dat a.s. zaterdag vanaf 22.35 uur op Ned 2 wordt uitgezonden, zowel in Oirschot als in Hulsel/Netersel. In laatstgenoemde dorpen laaide de emotie al hoog op en werden er twee actiegroepen opgericht. Het draait daar om het LOG Hulsel-Netersel dat met de jongste inzichten niet als kansrijk wordt bestempeld.  Met name de initiatieven van C. van de Sande, eigenaar van een bouwbedrijf, gaf veel reactie in de regio. Niet in de laatste plaats omdat zijn broer jarenlang verantwoordelijk wethouder in Reusel-De Mierden was. Beiden komen in de documentaire aan het woord.

Intussen is de spanning in het Brabantse land opgelopen en knokt de burger voor een beter leefklimaat, zoals Corien Schneider uit Netersel ook verwoord. Een belangrijk deel van de kwestie draait ook om informatie: de bestuurders van de betrokken gemeenten waren jarenlang niet erg scheutig met hun informatie naar buiten toe. Dit wordt nu ruimschoots goedgemaakt, zoals met een informatiebijeenkomst woensdag 23 maart in Netersel (zaal De Poel).