Schoolschaatsen bij Winterfeesten Reusel

‘Schaatsen is echt keivet’

 December 2017

 

Hille de Vries, Joris van den Bosch en Thijs van Laarhoven genoten van het schoolschaatsen in Reusel

Een tent in winters Reusel brengt de schooljeugd massaal op het ijs. Alle scholen in de gemeente Reusel en Bladel konden zich aanmelden om de gymles een keer op het ijs plaats te laten vinden. Vanuit de Reuselse winterfeesten worden alle drempels weggenomen want voor de kinderen zijn er geen kosten aan verbonden. Met het rood op zijn wangen komt Luc Box (9) van het ijs in de Reuselse wintertent. Voor de leerling van de Bladelse Franciscusschool had een middagje schaatsen alles in zich, wat een gewone gymles overstijgt. ,,We hebben wedstrijdjes gedaan en ik heb gewonnen,” zegt Luc, met een brede lach op zijn gezicht. Als hij zijn shirt omhoog doet, zijn er ook de sporen van een valpartij te zien. ,,Maar ik voel er niets van,” zegt hij. Een van de pijlers van de Reuselse winterfeesten is het schoolschaatsen. Maar liefst 2500 leerlingen van zeventien scholen uit de Kempen, mogen er een middagje gratis komen schaatsen.  ,,Ik ben na school ook al zes maal met mijn ouders geweest,” zegt Jarno van den Borne (9).  ,,Natuurlijk zit daar de winst voor ons,” legt Reg Heesters van de organisatie van de Winterfeesten uit. ,,Maar wij willen vooral sfeer en beleving creëren,” zegt hij. “En dat lukt aardig.” Eerder kregen een aantal schoolschaatsers nog een teleurstelling te verwerken toen het schoolschaatsen voor hen door extreme sneeuwval doorging. ,,Maar we hebben ook die uitgevallen uren opnieuw in kunnen plannen,” meldt Heesters. ,,Aanstaande vrijdag komt de laatste groep en is iedere school aan de beurt geweest.”

Om alles goed te laten verlopen, wordt er een strak schema gehanteerd, per dag komen er drie groepen aan bod. Zelfs voor schaatsen kan er gezorgd worden. ,,Ik heb mijn eigen schaatsen,” toont Thijs van Laarhoven (groep 6 Franciscusschool). ,,Ik heb ze vorig jaar gekregen en ze passen nog prima.” Een aantal van zijn vriendjes gaan bij de kraam van Niek Vosters van Nivo-sport langs. Hij zorgt voor de schaatsen als de kinderen geen eigen materiaal hebben. ,,Je moet dit zien als een totaal-pakket,” legt Vosters uit. ,,Je kunt niet van iedereen verwachten dat ze al met eigen materiaal komen, al merk ik dat dit wel toeneemt.” De jongens van groep 6 vinden het geweldig dat hun meester ook de schaatsen aangetrokken heeft. De meester in kwestie is stagiaire Floris Krekels (19) die de opleiding tot onderwijsassistent volgt. ,,Alle kinderen zijn enorm enthousiast,” stelt hij vast. ,,Ik vind dit ook een buitenkans voor mezelf want ik vind het ook gewoon leuk.”

Terwijl de bussen weer arriveren met de volgende groep, stellen de leerlingen van de Franciscus zich op in rijen van twee. De gymles-op-ijs zit er weer op.