Kan Hilvaria successeizoen herhalen?
September 2018


 
Als er binnenkort weer afgetrapt voor de competitie in het amateurvoetbal, zijn daar duizenden sporters actief mee bezig. Er wordt al wekenlang getraind en vooraf aan de eerste competitiewedstrijd worden er al bekerrondes afgewerkt. Zo weten de clubs al enigszins waar ze staan en of hun doelen voor dit seizoen haalbaar zijn. Hilvaria komt dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis in de tweede klasse uit, na drie promoties in korte tijd. “Handhaven in de tweede klasse zou al mooi zijn,” zegt voorzitter Hans Leijten.
Ongeslagen kampioen in de derde klasse en al in maart het kampioenschap vieren. Een topscorer die met 52 goals heel de Kempen aanvoert en een flow waarin het bij iedereen voor de wind gaat. “Een seizoen zoals 2017-2018 dat was, zullen we nooit meer meemaken,” blikt voorzitter Hans Leijten nog éénmaal terug.
Maar waar kwam dat succes eigenlijk vandaan?
“Een jaar of drie terug keken we waar we stonden en wat er mogelijk was,” legt Leijten uit. “Er kwam een enorme goede lichting jeugd aan, die al hoofdklasse voetbalde. We vroegen ons in het bestuur af of het mogelijk was om de lat hoger te leggen. Als we dat ooit wilden doen, was hier het moment. We gingen op zoek naar de beste trainer uit de omgeving en kwamen uit bij Henri van den Braak, die net Beerse Boys tot grote prestaties geïnspireerd had.”
Als voorzitter Leijten het vertelt, klinkt het allemaal erg simpel, maar dat is het toch zeker niet,” zegt hij. “Nu het een succes was kan iedereen zeggen: zie je wel. Maar aanvankelijk moesten we veel mensen overtuigen om een stap vooruit te zetten, de spelers op de eerste plaats.”
Na de promotie naar de vierde klasse gebeurde er nog niet al te veel, maar toen het vaandelteam meteen doorstoomde naar de derde klasse wel. “We zagen in een keer aanmeldingen van jongens die vanuit de omliggende kernen in Hilvarenbeek waren komen wonen,” zegt Leijten. “Jongens als Joost van Doormaal (oorspronkelijk Diessen), Coen van Oorschot (oorspronkelijk EDN) en Daan van de Wiel (oorspronkelijk SVSOS). Met Joerie van Rijswijk, die zijn opleiding bij Willem 2 had, hadden we natuurlijk al een superspits in huis.”
Leijten zag dat Henri van den Braak maar weinig tijd nodig had om van de individueel goede spelers een goedlopend team te maken. De ploegen die tegen Hilvaria speelden merkten dat om beurten en wekelijks konden er in Hilvarenbeek de drie punten bijgeschreven worden. Er waren weken bij dat Van Rijswijk in zijn eentje al vijf goals per wedstrijd maakte.
Leijten over de samenstelling van het team: “Wij gaan er voor om alleen Beekse spelers op te stellen. Een heel enkele keer moeten we daar gemeente Hilvarenbeek van maken maar het moet zoveel mogelijk Biks zijn. Dat geldt ook voor het trainerskorps, waarbij er slechts twee van buiten Beek komen: Van den Braak en de damestrainer Ad van de Wiel.”
 
In het weekend van 2 september werd de selectie aan het publiek gepresenteerd, na een ludieke wedstrijd van het huidige team tegen oud-Hilvaria. Het werd daarbij meteen duidelijk dat Hilvaria ook het komend seizoen gaat voor het attractieve aanvallende voetbal.
Henri van den Braak (56) ziet het nieuwe seizoen weer met vertrouwen tegemoet. Na zijn actieve voetbalcarrière, waarbij hij 15 jaar in het vaandelteam van Taxandria speelde, was hij steeds als voetbaltrainer en kampioenenmaker in touw. De oefenmeester tweede klasse vindt dat hij niet specifiek een geheim wapen heeft waardoor hij het vaak flikt met het team waar hij voor staat.  Met diverse (periode)kampioenschappen op zijn conto, met onder andere Beerse Boys die hij van de vierde naar de eerste klasse voerde, weet hij waar hij over praat. “Het is vooral een kwestie van normaal doen,” zegt hij. “Niet moeilijk doen als het niet moet, maar wel fanatiek trainen. De jongens veel prikkelen met kleine partijtjes en zorgen dat ze conditioneel top zijn. We hebben nu het geluk dat we de spelers hebben om aanvallend voetbal te spelen en we weten dat het publiek dit waardeert. Bijkomend voordeel is dat we voor de training over kunstgras beschikken, waardoor de jongens optimaal voorbereid kunnen worden om op de iets snellere ondergrond te acteren.”
Hilvaria werd voor het nieuwe seizoen in een Kempisch gerichte competitie ingedeeld. Voorzitter Leijten daarover: “Dat is precies zoals we dat graag wilden. We hebben nu al de toestemming om vijf maal op een zaterdag te spelen. We merkten afgelopen jaar dat dat een enorme sfeer kan geven, omdat dan ook veel zondag-voetballers uit de omliggende dorpen kunnen komen kijken.”
Ook voor het komende jaar blijven de ambities bij Hilvaria nog groot. De club heeft nog meerdere jeugdteams in de hoofdklasse en heeft ook bij de jongeren geïnvesteerd in kundige trainers.
Hilvaria trapt in de eerste wedstrijd op 23 september thuis af tegen EFC uit Eersel en speelt de week later tegen Bladella uit Bladel. In de competitie komt het naast deze twee clubs uit de regio nog de Beerse Boys tegen. Van iets verder weg spelen ze tegen Someren, Marvilde, Gestel, Wilhelmina 08, Mierlo Hout, FC Eindhoven av, Braakhuizen, RKVVO, RPC en Roodwit Vooruit.
Aanvoerder Joost van Doormaal komt in de competitie ook RKVVO tegen, waar hij een aantal jaren voetbalde. Zo belooft het weer een mooi jaar te worden waar het mooie voetbal de boventoon voert.
De overige clubs in de regio: in klasse 5E Hulsel. Klasse 4F: SDO’39,  HMVV en RKDSV. In klasse 5C: EDN’56,  SVSOS en Tuldania.

trainer Henri van den Braak