Hoeksteen  zet deuren open

 ED maart 2013

 

foto: deelnemer Jos vd Weijst aan de knutseltafel

 

Bladel – Een jongerengroep, een kookgroep en een dansgroep. Een zwemgroep, handenarbeid groep en een ouderengroep. De ruim 250 leden van De Hoeksteen zien hun clubgebouw aan de Marktstraat als hun hoeksteen van de samenleving. Maar in de 36 jaar dat De Hoeksteen bestaat, werd het veel meer dan een gebouw. Het is voor de achttien verschillende groepen de uitvalsbasis voor hun wekelijkse activiteiten. Toegesneden op de wensen en mogelijkheden van de deelnemers zwermen ze net zo goed uit over Bladel of de rest van de Kempen. Het dansen op zaterdag in Duizel en zwemmen voor deelnemers met een beperking in Eersel of chillen in Eersel: het is allemaal vanuit de Hoeksteen.

“Ik ben al zestien jaar lid van de jongerengroep,” zegt Joost de Haas uit Bladel. “Heel het weekend kijk ik uit naar de maandagavond, als we elkaar zien beginnen we altijd met een spel”. De zes begeleiders weten de deelnemers op subtiele wijze van hun stoel te krijgen en er wordt veel gegiecheld. “Dit is de enige vereniging waar ik lid van ben,” zegt Danielle Jansen (21) uit Reusel. Ook zij ontmoet elke maandagavond vrienden en vriendinnen om gezamenlijk activiteiten te doen. “Soms gaan we samen wafels bakken, maar net zo goed gaan we het dorp in. Op visite bij een van de deelnemers thuis of gewoon een wandeling. Maar het leukste vind ik het trefbal hier in de sportzaal.”

Het gebouw aan de Marktstraat was tot 1977 spil in de eierhandel voor de Bladelse boeren. De oudervereniging Bladel zag er kansen om activiteiten te gaan organiseren voor mensen met een beperking en vanaf die tijd begon het gebouw en de organisatie eromheen te groeien. Na de laatste verbouwing enkele jaren terug, zijn er diverse ruimtes waar groepen tot zo’n 20 personen hun activiteiten hebben. Maar in de grote sportzaal is ook elke maand een instuif en dan is het aanmerkelijk drukker.

“Dit vrijwilligerswerk geeft altijd zoveel voldoening,” zegt begeleidster Joke Maas. “Het blijft leuk en verveeld nooit.”

Dat laatste kan Rinus de Punder beamen. Hij is beheerder van het clubgebouw en naar verluid is hij er elke dag te vinden. “Waar de een handenarbeid het leukste vindt, vindt de ander gewoon gezellig kletsen prettig. We kunnen hier iedereen bieden wat hij of zij zoekt. Per groep van achttien deelnemers zijn vier tot zes begeleiders. Soms kunnen we niet met een nieuwe groep starten omdat we geen begeleiders hebben.”

Op zondag 24 maart is er in het gebouw aan de marktstraat 20 van 14.00-16.00 uur een open dag waar nieuwe deelnemers en begeleiders zich ook aan kunnen melden.

Fleur van den Borne uit Lage Mierde kijkt er al naar uit. “Hier ontmoet ik mijn vriendinnen. Hoe meer hoe liever.”