Huub van Minos heeft ook met NAH nog een leven

Exposite van artiesten met NAH op NAHderbij 9

 mei 2018

Huub van Minos, staande tussen de andere deelnemers van het NAH atelier Buiten

Hij werkte jarenlang bij Philips en maakte als elektronika expert alle apparaten. Wist precies hoe het in elkaar stak, tot het kleinste onderdeeltje aan toe. Toen was er een hartstilstand op de tennisbaan. Op zijn 72-ste maakte zijn leven een draai van 180 graden. Alles wat tot dan zelfsprekend was, was dat in één klap niet meer. Door zuurstoftekort als gevolg van het hartprobleem was niets meer hetzelfde.

Als Huub van Minos (77) vertelt over zijn leven, gaat het vooral over de periode na het gebeuren 5 jaar terug. Zijn kunde op het gebied van elektronica was in één keer weg. “Ik moest ineens aan mijn zoon vragen om de tv voor mij aan te zetten,” zegt hij. “Daarvoor kon ik diezelfde tv tot het kleinste detail uit elkaar halen en repareren.”

Nu ziet de week van Huub er heel anders uit. In plaats van met elektronica houdt hij zich bezig met mozaïek. Wekenlang kan hij werken aan een kunstwerk, om het daarna vol trots weg te geven aan een van zijn familieleden. “Het geeft me weer het gevoel om er toe te doen,” zegt hij. “Ik ben weer iets doordat ik iets maak.”

Ook Cees Weijtmans maakte een vergelijkbaar voorval mee. “In mijn geval was het een verkeersongeval,” zegt hij. “Na het ongeval, nu negen jaar terug, volgde een lange revalidatieperiode. Ik had moeite om alles weer te duiden en te ontdekken en besloot mijn leven tot dat moment in een kunstwerk uit te beelden. Ik heb er een grote totempaal van gemaakt, waarin mijn leven in miniatuurvorm terug komt.” De totempaal is te zien op de NAH expositie in het laatste weekend van mei, maar is daar niet te koop. Cees wil er voor geen goud afstand van doen.

De verhalen van Huub en Cees zijn uit het leven gegrepen, ze vertellen hoe iedereen op een keerpunt kan komen. Dat overkwam ook Lou God, nu 78 jaar. Enkele jaren terug liep hij hersenletsel op door zuurstoftekort bij een hartstilstand. Elke woensdag schildert hij en zijn inspiratie haalt hij uit de kleine dingen om hem heen. Ooit stond hij midden aan het leven, nu zoekt hij de rust en de ruimte op.

Voor Hilvarenbeekse Jo Michels (83) stond de wereld op zijn kop na een hersenoperatie. Ze komt uit een gezin met maar liefst acht zussen, daarna kreeg ze zelf zonen en ook nog drie dochters. Haar negen kleinkinderen kunnen haar elke dag blij maken, maar blij wordt ze ook van de mensen met dezelfde problemen als zij om zich heen. “Met andere mensen die ook met NAH te maken hebben, hoef ik niets uit te leggen,” zegt ze. ‘Ik schilder, boetseer en maak mooie dingen door te handwerken. Ik leerde patchen en kleur de mooiste mandela’s in.”

Margo van Hoof  uit Diessen stond twaalf jaar terug op een keerpunt in haar leven. Ze dacht na over kinderen, tot een ongeval op het korfbalveld iets in haar hoofd beschadigde. Sindsdien kan ze niet veel prikkels verwerken en kunnen kinderstemmen haar extreem vermoeien. “Ik moet berusten in wat ik heb,” zegt ze. “Door in een zorgatelier dingen te maken ben ik bezig, het geeft me een doel. Ik voel me er begrepen en kan er anderen begrijpen.”

De creatieve kunstenaars van zorgatelier Buiten in Lage Mierde werken in wisselende samenstelling aan hun doelen, maar vooral aan zichzelf. Ze zijn blij met wat ze met elkaar te delen hebben en op de wijze hoe ze hun leven kunnen leiden. Ergens bij horen en er toe doen zijn daarin belangrijke elementen. Mensen zoals ook Dorothe van Gorp uit Goirle, die na een hersenbloeding niet stil wilde gaan zitten achter de geraniums. Ze wordt nu gelukkig van de contacten die ze daar heeft, het geeft haar weer een menswaardig bestaan.

De kunstwerken van alle deelnemers aan zorgatelier Buiten maken deel uit van de expositie NAHderbij 9, die op 26 en 27 mei plaats vindt. De expositie is op twee locaties aan de Buitenman in Lage Mierde: op zorgatelier Buiten (adres Buitenman 3) en op landhoeve de Buitenman (adres Buitenman 2).

De expositie is op beide dagen van 11.00-15.30 uur geopend voor de deelnemers zelf en hun gasten en van 15.30-17.30 uur voor iedereen.