Eindhovensdagblad/brabantsdagblad 25 jan 2011

Brandweer Mierden zoekt vijf leden erbij

 

Lage Mierde – De bezorgdheid van de inwoners uit de Mierden werd afgelopen maandag niet geheel weggenomen in de informatiebijeenkomst door de gemeente. Waarnemend burgemeester José van Gorp-van de Ven, gemeentesecretaris Leon Bertens en brandweer commandant Johan de Greef troffen een bezorgd gehoor bij de informatiebijeenkomst in de Nieuwe Ster.

Waarnemend burgemeester José van Gorp-van de Ven toonden zich gisterenavond in een tot de nok gevulde Nieuwe Ster een bezorgde interim burgemeester. Ze liet meerdere malen blijken dat de veiligheid van de burgers haar na aan het hart ligt. “Het is net die bezorgdheid, die leidde tot het voornemen om op juli de deur van post de Mierden  te sluiten,” zo liet ze de toehoorders weten. “We zijn bang dat we in de toekomst de inzet overdag niet meer kunnen garanderen.”

Haar toehoorders hadden een behoorlijk aantal pittige vragen klaar liggen. Brandweerman John Meulenbroeks vroeg waarom de pilot om met minder mensen uit te rukken niet afgewacht wordt en dorpsraad voorzitter Bart Kapteijns vroeg zich af of de het echt veiliger wordt als hij als Lage Mierdenaar zich op de Reuselse spuitgasten moet verlaten.

“Maar zes personen in een tankautospuit staat op dit moment niet ter discussie,” aldus Van Gorp. “Als we bij een calamiteit opgeroepen worden, moeten we zeker zijn dat we de hulp ook daadwerkelijk kunnen verlenen. Het standpunt dat zes personen nodig zijn is alom gerespecteerd, ook in de gemeente Reusel-De mierden. We moeten geen schijnveiligheid creëren.”

De vragen van de Lage Mierdenaren werden regelmatig met applaus begroet. Vragen of de First Responders echt behouden blijven. “Daar gaan we onze uiterste best voor doen,” aldus Van Gorp, al kon ze nog geen details melden hoe dat dan georganiseerd gaat worden.

Korpscommandant Johan de Greef kreeg enkele kritische vragen over de werving van nieuwe leden voor zijn kiezen en moest erkennen dat er de laatste tijd weinig geld hiervoor uitgegeven is.

 Burgemeester Van Gorp kreeg door de vele bezorgde vragen een goed beeld van wat er leeft in de Mierden. “De vragen kwamen zeker binnen, het traject is dan ook nog niet geheel gelopen omdat het een voorgenomen besluit is. Op 1 maart is de gemeenteraad nog aan zet om haar zegje te doen, pas daarna zal het college een definitief besluit nemen. Intussen mag ook de ondernemingsraad nog haar advies geven over de consequenties voor de huidige brandweerlieden.

Maar de meest cruciale vraag bleef tot het allerlaatste bewaard. Op de vraag van oud brandweerman Ad Priems hoeveel nieuwe aanmeldingen nodig zijn om de post Lage Mierde in de lucht te houden kreeg hij van Van Gorp te horen dat er minstens vijf personen nodig zijn.

en   “Als de leden van de brandweer er in slagen om op korte termijn zelf vijf nieuwe brandweerlieden te rekruteren ontstaat er een nieuwe situatie. Als die ook overdag inzetbaar zijn kan het in de besluitvorming om de post Lage Mierde te sluiten tot heroverweging leiden.”