Rivaliteit op één kussen

 Februari 2016

 Reusel – Als een Rapunsel houdt ze haar vriend in het oog. Hij is van de concurrerende club de Mouwers en moet voor de foto in de wagen van concurrent het Brouwersgilde klimmen.

Rond de carnaval kunnen relaties stevig op de proef worden gesteld. De een is bij de Meukers (zoals Brit Scheepers uit Bladel en de ander bij het Brouwersgilde (Thijs Jansen uit Reusel).

Dit geldt ook voor Bas Lauwers en Inge MIchiels, die inmiddels samen wonen in Reusel. Maar in de periode vóór carnaval is het er wat minder gezellig in huis. Ze zien elkaar dan zowiezo minder en als ze elkaar zien wordt er soms ook nog gekibbeld. Dat gaat dan over de wagen van ieder zijn groep want ze zijn wel elkaars grootste concurrent.

Inge is lid van het Brouwersgilde en Bas zit bij de Mouwers. Samen waren die groepen al goed voor tien overwinningen in de Kempenoptocht in Hapert, met als opmerkelijk detail dat de uitslag in het eigen Reusel meestal net andersom is. Bas: “Het afgelopen jaar wonnen wij voor de tweede maal de grote Kempenoptocht, maar het Brouwersgilde stond daar al zevenmaal op het hoogste podium. Wij hebben daar dus nog wat in te halen”. Inge: “Sinds enkele jaren zijn we heel open naar elkaar toe over wat we maken maar in het begin dat we elkaar kenden was dat niet het geval.”

Bas: “Wij bouwen onze wagen in Reusel Noord en zij in Reusel Zuid. Toen mijn vrienden hoorden dat ik met een van het Brouwersgilde ging, waren die daar niet enthousiast over.”

Inge: “Nee, dat heb ik gemerkt. Als ik eens bij hen ging kijken, zagen ze mij als een spion. Nu, na enkele jaren, is dat wel beter. Maar soms kibbelen we er zelf wel over.”

Bas: “We maken ieder foto’s van de bouw van de wagen en later ook opnames van de muziek. Die tonen we elkaar en de ander heeft dan steevast commentaar.”

Inge: “Daar waar we elkaar positief willen informeren, bereiken we vaak het tegendeel.”

Het Reuselse stel ontmoette elkaar zo’n tien jaar terug op een after-party van de Kempen optocht. Inge daarover: “ik vond hem meteen leuk, dat hij bij de Mouwers was: oké, dat nam ik erbij. Uiteindelijk wonen we samen, maar het is niet zo dat een van ons dan maar switcht van carnavalsgroep.” O nee,” zegt Bas. “Ik kan me niet voorstellen dat ik bij het Brouwersgilde ga en mijn vrienden bij de Mouwers in de steek laat.”

Inmiddels is de bouw van de wagens nagenoeg afgerond. De spanning in de carnavalsgroepen loopt op, met de optochten voor de deur. “Het is een periode dat wij elkaar nauwelijks zien,” zegt Inge. “Pas als ik s avonds beweging op mijn kussen voel, weet ik dat hij weer thuis is. De laatste weken is het volle bak bouwen en afwerken, dan kom ik verder nergens toe.” Bas:” Voor mij is dat net zo. Maar na de prijsuitreiking op maandag, maken we dat allemaal weer goed.”

In het nieuwe onderkomen van het Brouwersgilde in Reusel-Zuid schuiven de laatste weken ook de naaimoeders en schilder-vaders aan. Alle zeilen worden bijgezet om de wagen tijdig gereed te hebben. Inge heeft ook haar beide zussen gemobiliseerd en ook bij de Mouwers blijkt dat al niet anders te gaan.

Bas over de verschillen van de Mouwers en het Brouwersgilde: Het afgelopen jaar wonnen wij de Kempenoptocht, mede door de mooie act rond de wagen." Inge: Het Brouwersgilde staat bekend om de mooie afwerking en de tierlantijntjes. Alles wordt in Anton Piekstijl gemaakt en afgewerkt, waarbij op de kleinste details gelet wordt."

Kort voor de carnaval wordt er binnen de relaties veel ge-appt, maar elkaar weinig gezien. Het geldt ook voor Meuker Brit Scheepers en Brouwer Thijs Jansen. Net zo goed ook voor Mouwer Bas Lauwers en Brouwer Inge Michiels. Nog enkele dagen, dan weten we weer wie voor een jaar de grote wisseltrofee mag koesteren. Of wordt de poet weer verdeeld net als in veel andere jaren: de een wint in Reusel, de ander in Hapert.