hilverbode januari 2011

Is Lage Mierde nog veilig?

 

Lage Mierde – Terwijl de rookwolken van het besluit tot sluiting van de brandweerpost optrekken, bekruipt een gevoel van onveiligheid de inwoners van Lage Mierde. Slechts één dag voordat de sluiting bekend werd gemaakt, werd het First Responder Team uit de Mierden nog geroemd vanwege de bijdrage aan de veiligheid en de beleving daarvan. Net dit Lage Mierde wordt al geruime tijd genoemd als witte vlek als het om de aanrijdtijden van de ambulance gaat, maar het netwerk van de totale hulpverlening hapert. De sluiting van de brandweerpost draagt daar niet positief aan bij.

Het instellen van de First Responders als onderdeel van het brandweerteam moest een antwoord zijn om de tekort schietende ambulancezorg te ondervangen. Vanuit de bevolking werd daarnaast nog een netwerk van AED-zorg opgezet met apparatuur op toegankelijke plaatsen en hulpverleners die via een sms gewaarschuwd en ingezet kunnen worden. Een mooi systeem: op papier althans. De praktijk is anders.

In zowel Hulsel, Hooge Mierde als Lage Mierde stierf het afgelopen half jaar een inwoner vanwege hartfalen terwijl de AED’ers niet gewaarschuwd werden. De First Responders waren wel snel ter plaatse maar konden het tij niet meer ten goede keren. Omdat de First Responders altijd rechtstreeks gekoppeld werden aan de brandweer dreigt de witte vlek in de Mierden nog groter te worden.Vanuit de gemeente Reusel-De Mierden wordt er veel aangedaan om de ambulances op tijd te laten rijden maar de gemeente wordt weer gefrustreerd door de rechtbank. Van de rechtszaak die in 2009 in gang werd gezet om de ambulance dichter bij te halen heeft de zitting nog steeds niet plaats gevonden.

De brandweerlieden zien nu met lede ogen hun eigen organisatie uitgekleed worden. Omdat het aantal vrijwilligers maar niet onder de norm wilde zakken werd een nieuwe rekenmethode ingezet: niet het aantal manschappen telt maar er wordt een factor overheen gelegd hoeveel ze beschikbaar zijn. Werk je voor een deel buiten de gemeente dan tel je maar voor een deel mee in de telling van de aantallen.

Vanuit het gemeentebestuur laat waarnemend burgemeester Van Gorp weten er alles aan te doen om de First Responders voor Lage Mierde te behouden. Ze manschappen die hun baan dreigen te verliezen zijn hier vooralsnog sceptisch over.