Inkijkje in NAH zorgatelier Buiten
Tiende expositie in tien jaar
 
Mei 2019

Ivan Soe ziet door de kunst weer de mooie kanten van het leven
Met een expositie van onder andere kijkdozen, geven vijftig deelnemers van Zorgatelier Buiten in Lage Mierde een inkijkje in hun leven. Vanuit alle creativiteit die ze nog in zich hebben, werkten ze de afgelopen periode aan projecten om hun leven een gezicht te geven. Door het creëren van een persoonlijke kijkdoos ontstaan evenzoveel verschillende gezichten.
De expositie vindt plaats bij het zorgatelier aan de Buitenman in Lage Mierde op zaterdag 25 en zondag 26 mei.
Ivan Soe (53) zag ooit het levenslicht als Samoe’er in Nieuw Zeeland. Op zijn achttiende ontmoette hij de Nederlandse Monique, voor wie hij later naar Nederland kwam. Behalve dat hij het hier koud en vlak vond, ontmoette hij er wel veel warmte bij de Nederlandse familie. Hij ging werken, ze kregen kinderen en een mooi leven lachte hen toe. Tot uit het niets een ziekte in zijn lichaam sloop en hij daarop een herseninfarct kreeg, waardoor hij veel dingen niet meer kon doen. Maar met de beperkingen die hij kreeg, bleef hij echter niet stil zitten en nu wendt hij enkele keren per week zijn creativiteit aan om mooie dingen te maken. Om een inkijkje in zijn leven te creëren ging hij terug naar zijn jeugdherinneringen en maakte een surfer op een grote golf. Het is niet meer de activiteit die hij nu nog kan doen, maar als hij er naar kijkt, komen de mooie herinneringen van lang geleden weer terug. Als hij dan De Wave ziet, zoals hij het spel met het surfboard noemt, ziet hij de wereld zoals hij die ooit beleefde. Nu schikt hij zich in zijn lot door op het zorgatelier mooie dingen te maken en zo zijn bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Daarom gunt hij bij de expositie anderen ook een inkijkje in dat andere leven dat hij ooit leidde.

Ad Barten
Ook voor Ad Barten uit Oisterwijk zijn er twee fasen in zijn leven die totaal verschillend zijn: het leven voor en het leven na het krijgen van afasie door een hersenbloeding. Ergens ver weg in zijn herinnering zit nog de tijd dat hij als Remedial teacher en handenarbeid leraar op een school werkte. Dat hij anderen enthousiast maakte om mooie dingen te leren en te maken. Nu maakt hij het leven aan de andere kant van de tafel mee. Een leven waar hij met kleine dingen nog iets moois kan maken. Zo maakte hij van enkele lampjes een spel met verlichting. Met een druk op een knopje gaan er lampjes branden die bij hem weer specifieke herinneringen oproepen. Hij daagt iedereen uit om bij de expositie hetzelfde te doen. Druk op de knop en kijk of er bij jou ook een lampje gaat branden.
Maar Ad genoot ook altijd van de kunst, zo zag hij ooit in Basel een schilderij met waterlelies van Monet. Dat beeld wat hij toen zag, zat nog altijd ergens in zijn geheugen en onlangs maakte hij zijn eigen interpretatie van de waterlelies, met zijn mogelijkheden van nu. Het resultaat van zijn waterlelies is een niet te missen stuk op de expositie.

Ids Velders
Voor Ids Velders uit Lage Mierde bestaat kunst uit kleine dingen. Als hij iets maakt mag het ook nog gerust functioneel zijn. Zo maakte hij onlangs een memoriespel. Hij tekende minutieus telkens twee dezelfde kaartjes, om ze daarna te plastificeren. Wie ooit met dit spel gaat spelen, weet dat het niet in massa geproduceerd is, maar wel dat het een enig en uniek product is. Gemaakt met veel zorg en toewijding, want wie Ids eraan zag werken, zag dat zelfs het kleinste lijntje moet kloppen.
Hij werkte ooit in de opleiding voor verzorgenden, tot vijf jaar terug een hersenbloeding hem beperkingen oplegde. Hij liet zich niet uit het veld slaan, en bleef lid van de commissie Zorg en Welzijn in zijn gemeente Reusel-De Mierden. Hierdoor blijft hij de zorg van vele kanten zien. De twee dagen op het zorgatelier zijn voor hem uitstapjes waar hij elke week weer naar uitkijkt, zoals veel andere deelnemers. Hij is iemand die gefascineerd blijft door fijne lijnen, wat terug te zien in zijn werk.
In de wereld van Arno Duis (68) uit Reusel zijn er twee levens: die van voor en die van na zijn ongeval met een trekker. Hij had als grootste hobby het opknappen van oude trekkers en graag maakte hij daar een ritje op. Tot het een keer mis ging. Nu kan de man, die zijn leven lang als timmerman de kost verdiende, alleen nog maar denken aan die mooie momenten op de trekker. Enkel accepteren dat het lot hem op deze manier trof. Maar Arno is er niet de man naar om stil te blijven zitten. Hij richtte zich op en ging kijken wat hij nog wel kan doen met de beperkingen die hij bij het ongeval opliep. Zo kwam hij terug bij Zorgatelier Buiten, aan de Buitenman in Lage Mierde. Een plekje waar de creativiteit die ieder mens in zich heeft, naar boven wordt gehaald. Waar beperkingen enkel nieuwe uitdagingen zijn en waar het product dat vervaardigd wordt, vaak nog ondergeschikt is aan het proces om het te maken.

Arno Duis met vrijwilliger Ria Naus
Arno vond via de revalidatie aan het Leijpark de weg naar het Zorgatelier en nu maakt hij enkele dagen per week nog de mooiste dingen. Hij krijgt daarbij ondersteuning van kundige vrijwilligers, zoals van Ria Naus uit Lage Mierde, die dit al tien jaar mee begeleidt. Het maken van mozaïek vindt hij nu een mooie bezigheid, maar het kan ook om het maken van een aquarel gaan. In de periode dat hij timmerman was en nog met zijn trekker rond reed, had hij niet kunnen bedenken dat er ook nog een schilder in hem school. Nu kunnen de bezoekers aan de expositie een kijkdoos met onderdelen van een sigarenkistje van hem zien. Het geeft een stukje sfeer weer, zoals de wereld er in zijn herinnering ook uit kan zien. Hij wil dit graag delen met anderen.

Jo van den Biggelaar
Wie in Wintelre de naam noemt van Jo van den Biggelaar, wordt meteen geassocieerd met het Gilde.  Het is het gilde dat daar al 700 jaar bestaat en waar hij ooit vele functies vervulde. Hij was er Koning , deken en vendelier, maar maakte ook 25 jaar deel uit van het kringbestuur.
Maar nadat zijn werk bij Philips erop zat en hij van de grote vakantie wou gaan genieten, werd hij getroffen door een hersenbloeding. Dit doorkruiste al zijn verdere toekomstplannen. “Ik kreeg aangeraden om nog iets te gaan doen en zie hier, nu maak ik mooie dingen op een zorgatelier,” zegt hij zelf over zijn keuze. Jo maakte met behulp van vrijwilliger Gabriëlle Peels (Hoogeloon) een mooie kijkdoos die de naam kreeg De Barbershop. Hij daagt alle bezoekers aan de expositie uit er een kijkje in te nemen, iedereen kan dan zelf vaststellen of ze zien, wat ze verwachten te zien.

Ook Huub van Minos maakt ondanks NAH nog de mooiste dingen
 
Bij de  expositie KIJK NAHerbij 10 (meteen het tweede lustrum) zijn er ook extra activiteiten, zoals Sjak Jansen uit Diessen die voorleest uit eigen werk (zaterdag 14.30 en 15.30 uur) en Arnie Craninckx die voorleest uit haar boek Prettig verstoord Brein (zondag 14.30 uur).
De expositie van de kijkdozen is op beide dagen tot 15.30 voor deelnemers en van 15.30-17.30 voor publiek. Zorgatelier Buiten ligt aan de Buitenman in Lage Mierde, net voorbij landhoeve Buitenman, waar dan ook werken van Zorgatelier Buiten te zien zijn.