Iveke van Gerwen als Mien Billekes

November 2018


Bij het tonpraten in Hooge Mierde wisselden de tonpraters eelkaar rap af in de ton. Iveke van Gerwen had de eer de zaal los te maken. Haar grappen zijn van ongelofelijk niveau en zitten goed in elkaar, maar het publiek had af en toe wat verwerkingstijd nodig. “Ik ben vreemd geweest met de groenteboer, maar daar kon ik helemaal niets aan doen, dat lag aan mijn man. Toen hij gehaast de deur uitliep komt daar net de groenteman aan met een zak aardappels die ik besteld had. Mijn vrouw ligt nog in bed maar naait die maar in de kelder, zei hij.”
Iveke vetrouwde als Mien Billekes haar publiek toe dat ze naar de diëtiste gaat, maar het helpt niet echt. “Je moet eruit halen wat er in zit, zei de diëtiste. Wist ik veel dat ze niet de koelkast bedoelde. Nee, het enige dat mij echt helpt om af te vallen is een whisky dieet. Nadat ik een fles weggewerkt had, was ik ineens zes weken kwijt. En te dik, ja , wanneer ben je te dik? Misschien als je aan twee kanten tegelijk uit je bed valt of als je een bloemetjespanty aan doet en het worden ineens zonnebloemen.”
Mien Billekes is de potige versie, maar haar man zeker niet, vertelde ze. “Hij is zo mager, in de zomer gebruik ik hem gewoon als tochtstrip.”