Netersels record bij biljartmarathon

 Maart 2017

 

Netersel – Na 26 uur biljarten konden Iwan Couwenberg (47) en Geert van de Bisen (24) nog redelijk fris hun keu opbergen. Hun marathon, waarbij ze 52 biljart-tegenstanders zagen passeren, haalde het streefbedrag van 1500 euro voor de inrichting van het nieuwe gildehuis binnen.

Een van de vaste supporters in zaal Den Driesprong was Mien Couwenberg (79), de moeder van Iwan. ,,Mijn man ging ook altijd biljarten, ik vind het nog steeds een leuke sport om te zien. Ik was bij de afstoot toen ze begonnen en ook bij de laatste minuten. Tussenin heb ik gelukkig wel goed geslapen,” zegt ze. ,,Ik vind het knap, net als de voorgaande keren, toen Iwan het record eerst op 24 uur zette en daarna op 25 uur.”

Iwan zelf hoefde niet extreem diep te gaan om nu de 26 uur vol te maken. ,,Vanmorgen om half vijf even een dipje, daarna ging het wel weer,” zegt hij. Zijn maat Geert van den Bisen kreeg het dipje enkele uren later .Voor die momenten stond de stretcher gereed, om even languit te gaan. Barvrouw Bianca had zich voorbereid om de duursporters te masseren, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. ‘’Zo groot was de dip niet,” zegt Van den Bisen. Voor de goedlachse timmerman, sinds enige tijd zelf ook gildelid, was het de eerste biljartmarathon. ,,Voor een volgende recordpoging mogen ze gerust weer bellen,” kijkt hij al vooruit.

Kort voor het verstrijken van de 26 uur leurt gildekoning Henk Michiels nog met de laatste loten en hoofdman Frans Walen houdt zicht op de verrichtingen op het biljartlaken.Ook Mien Couwenberg blijft goed bij de les. Ze ziet dat Iwan makkelijk overeind blijft. ,,Dat heeft hij toch van zijn vader,” zegt ze zacht. ,,Die had dit nog mee moeten maken. Iwan heeft de eerst twintig jaar na Kees zijn overlijden zijn keu gebruikt. Het blijft wel knap wat ze hier presteren.” Als de klok naar de laatste seconden aftelt, hebben de twee biljarters weer even de focus van het hele publiek, dat zich tussendoor met diverse caféspellen kon vermaken. De laatste seconden worden meegeteld en dan gaan de ballen op de klok. Het nieuwe record kan ingeschreven worden in de annalen van gilde Sint Brigida die de tafels en stoelen voor de inrichting van het nieuwe clubhuis kunnen gaan bestellen.