Iwan Snelsorganiseert Rally naar Oezbekistan


Hilverbode febr 2012
Diessen –Een autotrip van Diessen tot in hartje Oezbekistan en Kirgizië. De ultieme reis van  Iwan Snels en zijn vader Marc komt steeds dichterbij en als je met hen mee wil gaan: het kan nog. Voor  zijn trip is hij op zoek naar vijf tot zes teams die hem willen vergezellen. Op zondag 12 februari organiseert hij een informatiemiddag in zaal Hercules in Diessen om informatie te geven over de reis. Het belooft een tocht te worden vol van avontuur en improvisatie, een reis die iedereen  met zijn eigen auto kan maken. Een vierwiel-drive  is niet nodig, het spreekt voor zich dat de auto technisch wel in goede staat moet zijn.
’Ik heb jarenlang in de reiswereld gewerkt en woonde ook ruim drie jaar in Rusland. Als specialist in reizen in Rusland kreeg ik een voorliefde voor de ex-Sovjet staten. Ik ken het gebied vrij goed en kan er anderen veel over vertellen, dat ik een aardig woordje Russisch spreek is een belangrijk voordeel voor deze reis. Ik werk nu in een andere branche maar het reizen en het avontuur laat me niet los. Wij willen deze ervaring graag met anderen delen en bieden daarom nu de mogelijkheid om aan te sluiten. Iedereen die een redelijk rijdende auto heeft en vijf weken vrij kan nemen kan mee gaan. Alles wordt dan voor je geregeld, van visa tot verzekeringen en de overnachtingen. Het is de bedoeling dat we per dag zo’n 550 kilometer afleggen, dat kan solo of in colonne. Na het vertrek in de ochtend zien we elkaar s avonds weer, elke week hebben we minstens één dag dat we niet reizen.


Avontuur
Wie Iwan Snels over zijn reizen hoort vertellen wordt al vlug meegesleurd in zijn passie. Het landschap dat langzaam aan je voorbij trekt, de weg zoekend met de kaart op schoot, de absolute vrijheid die een auto biedt. ‘Op diverse plaatsen zijn echt leuke en unieke dingen te zien en te beleven, in landen waar men zelden Europese bezoekers krijgt. Het is verder een tocht waar iedereen elkaar helpt, samen staan we voor hetzelfde doel. We willen in augustus van dit jaar vertrekken. Ik en mijn vader hebben een eerdere ervaring met een vergelijkbare reis van Amsterdam naar Singapore. De reis die we dit jaar willen gaan maken  was eerder al gepland maar door omstandigheden kon die toen niet doorgaan.’De reis zelf gaat  via Duitsland dwars over het Poolse platteland. Vanuit de Oekraïne wordt de Krim gepasseerd en gaat het verder door het woestijnachtige Kazachstan, naar de eeuwenoude karavaansteden van Oezbekistan. De uiteindelijke bestemming is het Issyk Kul meer in Kirgizië, een land dat een gemiddelde toerist niet meteen bovenaan zijn vakantielijstje zou zetten maar het is een land dat meer dan de moeite waard is. De volkeren die we passeren zijn uitermate vriendelijk,’ legt Snels uit. ‘De infrastructuur is van zeer wisselende kwaliteit maar het mooie landschap maakt dat zeker goed. We proberen de kosten voor de reis zo laag mogelijk te houden door zoveel mogelijk zaken tegen kostprijs te regelen. We schatten de kosten in tussen de 700-800 euro per week.’De informatiemiddag van 12 februari om 14:00u in Hercules te Diessen is voor iedereen toegankelijk maar tevoren aanmelding is voor Iwan prettig zodat hij een inschatting kan maken wat hij kan verwachten.Aanmelden kan via  het mailadres: retourtje@issykkul.nl
-    De autotrip Diessen-Kirgizie is een toertocht voor gewone auto’s.
-    Er zit geen wedstrijdelement in
-    De totale te rijden afstand is 15500 kilometer
-    De reis start in augustus, exacte datum staat nog niet vast.

Foto: Rusland heeft iets voor Iwan, hier met zijn vader op het Rode Plein in Moskou