Met een kleine moeite een leven redden
Jaap Driesser kent het belang van een stamceldonor
 
Maart 2019
 

Elk kind droomt van een gezond en gelukkig leven en elke ouder wenst dat ook zijn kind toe. Maar niet bij iedereen loopt het leven zoals je dat zou wensen. Dat ondervond ook Jaap Driesser uit Hilvarenbeek op zijn 23-ste. Hij kreeg te maken met kanker en enkel donatie met stamcellen kon zijn leven redden. Gelukkig voor hem, bleek zijn eigen broer de geschikte stamcellen te hebben, die hij ook nog eens graag aan Jaap doorgaf.
Maar in Nederland zijn er tientallen patiënten die minder geluk hebben en die een stamceldoor buiten de familie zoeken. Voor hen is het nodig om een uitgebreide database te hebben met potentiele donoren.
Bij de Vrijthoftocht op 20 april komt er een kraam waar Jaap samen met zijn ouders zijn verhaal gaat doen en tevens nieuwe donoren werft voor stamceldonatie. Het aanmelden is heel simpel: Je vult het antwoord op enkele vragen in en geeft wat wangslijm af. Met DNA onderzoek van dit wangslijm kan daarna vastgesteld worden als er een match is om als donor op te kunnen treden.
“Als je hoort dat je met zo’n ziekte te maken hebt, staat de wereld wel even stil.” Als Jaap Driesser (25) aan tafel zijn verhaal vertelt, wordt het ook echt even stil. Hij haalt diep adem en begint dan te vertellen.
“Ik had een doodnormale jeugd, stond in Hilvarenbeek ooit nog in de picture omdat ik de 10.000-ste inwoner was. Maar toen, met nog één maand studie te gaan, kwam ik in het ziekenhuis terecht. Een T-lymfo blastair Lymfoom, een vorm van leukemie,  zei mij weinig. Maar ik leerde er in korte tijd veel van. Ik werd behandeld met chemo, maar ik kreeg ook te horen dat voor echte genezing een stamceldonatie nodig was. Gelukkig voor mij kon binnen ons gezin een geschikte donor gevonden worden. Het resulteerde erin dat mijn broer met een infuus de stamcellen afstond, waarna die bij mij binnen druppelden. Dat moment vergeet ik nooit meer.”
Ook voor de ouders van Jaap was dat moment onvergetelijk. Ze zaten aan het bed van hun zoon, toen bij hem het nieuwe leven met een slangetje naar binnen liep.
“Na de behandeling lag ik nog lang in quarantaine, het is fysiek uitputtend. Maar ik wist waar ik het voor deed,” zegt Jaap.
Hijzelf is inmiddels hersteld, heeft zijn studie afgerond en doet nu werkervaring op. Maar het werd hem ook duidelijk dat er in Nederland en zelfs in de wereld een probleem is omdat er te weinig stamceldonoren zijn. Soms overlijden patiënten omdat et niet tijdig een geschikte donor gevonden kan worden!
“Vrijwel iedereen onder de 55 jaar kan donor worden,” legt Jaap uit. “maar helaas is het voor veel mensen onbekend hoe en waar ze zich aan kunnen melden. Het is ook bekend van de donoren die zich aangemeld hebben en op enig moment ook gedoneerd hebben, dat die daar een ongelofelijk goed gevoel aan over hebben gehouden.
Op 20 april kunnen alle bezoekers en daarna ook deelnemers aan de vrijthoftocht zich vrijwillig aanmelden als stamceldonor. Voor de personen tussen 18 en 35 jaar is dat gratis, van 35-55 komt er een kleine eigen bijdrage bij kijken omdat het onderzoek naar de match het nodige kost.
“Ik hoop dat er veel mensen naar onze stand komen kijken,” kijkt Jaap vooruit. “Ik heb mijn leven hieraan te danken en weet wel: het kan iedereen overkomen!”
In de stand op het Vrijthof zullen vrijwilligers van de Stichting Matchis informatie en uitleg geven. Zij vervullen een centrale plek om donoren te werven, om ze uiteindelijk ook te kunnen koppelen aan een patiënt die matcht  .